Terapia de grup combate depresia

Terapia de grup în care se învaţă tehnicile de meditaţie este la fel de eficientă ca şi tratamentul medicamentos prescris pentru a împiedica anumite persoane să intre în starea de depresie, potrivit unui studiu publicat recent în Journal of Consulting and Clinical Psychology, informează bbc.co.uk.

Urmărește
365 afișări
Imaginea articolului Terapia de grup combate depresia

Terapia de grup combate depresia (Imagine: www.bbc.co.uk)

Comparativ cu tratamentul medicamentos, această "terapie cognitivă bazată pe conştiinţa concentrată asupra prezentului" (MBCT) este mai ieftină pentru Sistemul Naţional de Sănătate, potrivit experţilor britanici.

Studiul a fost finanţat de Medical Research Council, a pus bazele MBCT şi a fost iniţiat în 2002 de către o echipă de psihologi din Canada şi de la redutabilele universităţi Oxford şi Cambridge.

În privinţa îmbunătăţirii calităţii vieţii pacienţilor, autorii lui susţin că MBCT este chiar mai eficientă decât medicamentele.

Studiul a fost efectuat pe un eşantion de 123 de pacienţi şi a relevat faptul că rata vindecărilor este asemănătoare în ambele grupuri de studiu, cel al pacienţilor care au recurs la această terapie, respectiv cel al pacienţilor care au primit medicamente.

Acest studiu confirmă datele statistice din Marea Britanie, care au indicat faptul că "terapiile prin discuţii" sunt la fel de eficiente ca medicamentele în tratarea depresiilor moderate. Totuşi, potrivit autorilor săi, este pentru prima oară când terapia de grup a fost oficial luată în calcul ca o alternativă pentru tratamentul medicamentos.

Sesiunile de terapie în grup includ predarea tehnicilor de meditaţie bazate pe principiile de bază ale religiei budiste. Scopul acestor sesiuni este ca pacienţii să stăpânească anumite procese cognitive, care îi vor face să fie capabili să lupte şi să învingă tendinţa lor de a deveni depresivi.

Marjorie Wallace, preşedinta asociaţiei umanitare "SANE", specializată în ajutorul oferit pacienţilor suferind de maladii psihice, a declarat că va finanţa cercetările viitoare din acest domeniu şi că este convinsă că vechile tehnici de meditaţie pot fi folosite cu succes alături de psihoterapia modernă în tratarea pacienţilor care suferă de depresie pe termen lung.

În prezent, potrivit datelor oficiale, peste 3,5 milioane de persoane din Marea Britanie suferă din cauza acestei maladii psihice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici