Terapia genetică, o metodă pentru ameliorarea auzului

Cercetătorii americani au demonstrat, prin intermediul terapiei genetice, că este posibil ca, în perioada de dezvoltare embrionară, să se genereze celule funcţionale ce ar putea reduce riscul pierderii auzului, la maturitate.

Urmărește
2953 afișări
Imaginea articolului Terapia genetică, o metodă pentru ameliorarea auzului

Terapia genetică, o metodă pentru ameliorarea auzului (Imagine: Wikipedia)

Studiile, realizate pe şoareci, au fost realizate de o echipă de cercetători americani coordonată de John Brigande, de la Universitatea Oregon, care suferă şi el de deficienţe de auz. Rezultatele studiului au fost publicate online miercuri, de revista ştiinţifică britanică Nature.

Celulele ciliate (căptuşite cu cili care reacţionează la vibraţii sonore) situate în urechea internă sunt responsabile pentru conversia semnalelor auditive în impusuri electrice. Numărul acestor celule este deja stabilit în momentul naşterii, iar pierderea celulelor senzoriale este ireversibilă şi responsabilă de anumite probleme de auz.

Urechea internă include o cavitate (melcul sau cochlea) care serveşte la recepţionarea sunetelor şi un organ ce serveşte la menţinerea echilibrului organismului, ambele dotate cu celule ciliate care reacţionează la mişcare.

John Brigande şi colegii săi au arătat că transferul intrauterin al genei "Atoh1" în urechea internă a fetuşilor poate determina transformarea celulelor nesenzoriale în celule ciliate.

Experimente anterioare referitoare la această genă nu au putut stabili dacă celulele obţinute funcţionează. Echipa din Oregon a arătat, că în acest caz, celulele generate sunt funcţionale.

Faptul că transferul de gene in utero permite producerea unui surplus de celule ciliate care funcţionează ar putea servi ca bază pentru o terapie umană a viitorului, menţionează revista Science.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici