- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- CHICAGO, (23.06.2012, 19:56)
- Florin Badescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Terapiile prin telefon, eficiente contra depresiei
Consultaţiile telefonice contra depresiei sunt mai uşoare pentru pacienţi, din punct de vedere al accesului, dar beneficiile pe termen lung sunt mai mari atunci când consultaţiile sunt realizate faţă în faţă.
Urmărește
653 afișări
Terapiile prin telefon, eficiente contra depresiei (Imagine: Shutterstock)
"Acesta este un studiu care îi va irita cu siguranţă pe susţinătorii psihanalizei tradiţionale", se afirmă la începutul articolului din Le Figaro. Se ştia deja că terapiile comportamentale şi cognitive (TCC) tratează depresia şi limitează riscurile de recidivă - cu atât mai mult cu cât ele sunt asociate cu un tratament medicamentos.
Cercetătorii de la Universitatea Northwestern din oraşul american Chicago au demonstrat că aceste consultaţii sunt mai bine primite de pacienţi atunci când ele sunt realizate prin telefon.
ULTIMELE ȘTIRI
-
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
-
Petrişor Peiu: Guvernul Ciolacu II începe cu austeritate
-
Diana Buzoianu, deputată USR: Nu am fugit de la guvernare, dar noi voiam nişte soluţii concrete
-
Revoluţia AI vine din China! DeepSeek V3 depăşeşte GPT-4 şi redefineşte limitele tehnologiei
"În practica lor cotidiană, specialiştii au constatat că jumătate dintre pacienţi renunţă la tratament înainte de încheierea acestuia", afirmă cercetătorii americani. "Lipsa timpului, a banilor şi a mijloacelor de transport sunt citate ca principale obstacole".
Pentru a măsura rata de adeziune la TCC, cercetătorii americani au propus unui număr de 325 de pacienţi, suferind de depresie moderată, un ciclu de 18 şedinţe cu medici generalişti instruiţi pentru acest experiment. Bolnavii au fost repartizaţi în două grupuri - unul monitorizat doar prin telefon, celălalt, prin metoda clasică a şedinţelor faţă în faţă. Rezultatul: 20% dintre bolnavii din primul grup au renunţat la terapie, comparativ cu 32% din cel de-al doilea grup.
În ambele grupuri, starea pacienţilor a cunoscut progrese importante, au declarat autorii acestui studiu, publicat în Journal of the American Medical Association (JAMA). Însă beneficiile au fost superioare, la şase luni de la încheierea tratamentului, pentru pacienţii care au intrat în contact direct cu medicii lor. Astfel, prezenţa fizică a terapeutului pare să ofere pacientului o capacitate mai mare de a trece peste depresie, după încheierea consultaţiilor.
După părerea cercetătorilor, telefonul rămâne, în ciuda acestor rezultate, un mijloc eficient de tratament pentru pacienţii care nu pot sau care nu vor să se deplaseze.
Depresia este o boală psihică foarte răspândită, care îi face pe oameni să aibă gânduri pesimiste, să sufere o pierdere de energie, o scădere a dorinţelor şi a plăcerii, să se teamă de viitor şi să devină trişti. Ea este adeseori asociată cu angoasa şi cu tulburările somnului.
Citește pe alephnews.ro: Moldova își crește bugetul pentru apărare. Parlamentul a aprobat o nouă strategie pe 10 ani
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe