Medicamentele antidepresive, precum Prozac, nu sunt mai eficiente decât un placebo, afirmă psihologul Irving Kirsch, autorul studiului.
În 2009, în Marea Britanie au fost eliberate 39 de milioane de reţete pentru tratarea depresiei, mai mult de jumătate dintre acestea fiind prescrise pentru medicamente din clasa „inhibitorilor selectivi de receptare a serotoninei” (SSRI).
În Marea Britanie, trei milioane de persoane iau antidepresive în fiecare zi. Antidepresive precum Prozac şi o nouă clasă de SSRI, precum Seroxat, sunt luate de pacienţi pentru a stimula cantitatea de serotonină din creier.
Profesorul Kirsh susţine, însă, că aceste medicamente se bazează, de fapt, pe efectul placebo – pacienţii se aşteaptă ca medicamentele luate să îi facă să se simtă mai bine -, el susţinând că „terapiile verbale”, precum psihoterapia cognitivo-comportamentală, sunt mai eficiente pe termen lung.
Alţi specialişti afirmă că antidepresivele au, totuşi, o influenţă biochimică extrem de activă şi că depresia reprezintă o afecţiune gravă, precizând că pacienţii suferind de depresie sunt expuşi unui risc de infarct egal cu riscul la care sunt expuse persoanele care fumează 20 de ţigări pe zi.