TEST REVOLUŢIONAR: Un test care analizează respiraţia, util pentru detectarea cancerului de colon

Un test medical care analizează particulele din aerul expirat din plămâni a fost conceput în Italia pentru detectarea cancerului de colon, după ce savanţii americani au fabricat recent un "nas" electronic care "miroase" tumorile canceroase pulmonare.

Urmărește
720 afișări
Imaginea articolului TEST REVOLUŢIONAR: Un test care analizează respiraţia, util pentru detectarea cancerului de colon

Un test care analizează respiraţia, util pentru detectarea cancerului de colon (Imagine: Shutterstock)

Un test experimental, conceput de cercetătorul Donato Altomare de la Universitatea din Bari, a permis detectarea cu o acurateţe de 76% a cazurilor de cancer colorectal, ce ocupă locul al doilea în topul tipurilor de cancer mortale în Europa, după cancerul pulmonar.

"Rezultatele studiului nostru aduc argumente noi în favoarea folosirii testelor ce analizează respiraţia pe post de instrument de depistare", a declarat profesorul Altomare, al cărui studiu a fost publicat miercuri în revista British Journal of Surgery (BJS).

"Tehnica constă în analizarea unor probe din aerul expirat şi este foarte simplă şi neinvazivă", a subliniat el, recunoscând, totodată, că procedura se află deocamdată "într-o fază experimentală".

Testul italian se bazează pe analiza prin cromatografie în fază gazoasă a compuşilor organici volatili (VOC în limba engleză) prezenţi în respiraţia pacienţilor.

Se ştie de câţiva ani că sinteza acestor VOC este "alterată" la pacienţii care suferă de cancer, însă mecanismele biochimice implicate în acest proces nu sunt pe deplin cunoscute de oamenii de ştiinţă.

Într-o primă etapă, medicii coordonaţi de profesorul Altomare au elaborat profilul particulelor VOC conţinute în aerul expirat de bolnavii de cancerul colorectal, iar apoi pe cel al pacienţilor sănătoşi, lucrând cu 37 de bolnavi şi 41 de persoane sănătoase.

Savanţii italieni au verificat apoi sensibilitatea testului pe alţi 25 de pacienţi (15 persoane bolnave şi 10 sănătoase), obţinând un diagnostic corect pentru 19 dintre ei.

O rată de acurateţe de circa 75% "este prea mică", afirmă medicul gastroenterolog francez Isabelle Nion-Larmurier de la Spitalul Saint-Antoine din Paris.

Totuşi, adăugă aceeaşi specialistă, acest tip de test ar putea fi mult mai uşor folosit pe populaţia generală, în comparaţie cu testul actual, de tipul Hemoccult, ce are la bază analiza sângelui din materiile fecale, dificil de realizat la pacienţii trecuţi de 50 de ani (doar o treime din populaţia vizată acceptă acest test).

Un element interesant al studiului italian constă în faptul că sensibilitatea testului pare să fie la fel de mare pentru cancerele în stadii incipiente (stadiile I şi II) în raport cu cele în stadii avansate (stadiile III şi IV).

Echipa coordonată de profesorul Altomare nu este singura care lucrează la acest proiect.

O companie californiană, Metabolomx, a conceput deja un "nas" electronic experimental pentru a detecta cancerul pulmonar tot cu ajutorul analizei particulelor din aerul expirat de pacienţi.

Compania americană afirmă pe site-ul ei că testele realizate la Cleveland Clinic au arătat că dispozitivul este la fel de fiabil ca un scanner clasic pentru a depista cancerul pulmonar. În plus, nasul artificial este capabil să determine tipul de celule canceroase implicate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici