- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (14.04.2022, 08:02)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Testarea întregului cod genetic, o nouă speranţă pentru bebeluşii cu boli rare
- Zeci de bebeluşi cu boli rare au primit "o nouă speranţă" de când Ţara Galilor a devenit prima parte a Regatului Unit care oferă teste genetice, în urmă cu doi ani.
- Copiii care sunt grav bolnavi în spital pot fi luaţi în considerare pentru un test care le citeşte întregul cod ADN.
- Potrivit experţilor, acest test a dus la stabilirea unui diagnostic în 40% din cazuri şi la un "mare pas înainte" în tratamentul lor.
- Acum se speră că testul poate fi extins la mai mulţi copii cu suspiciune de boală genetică.
Urmărește
347 afișări
Testarea întregului cod genetic: o nouă speranţă pentru bebeluşii cu boli rare
Testul care citeşte întregul cod genetic
Există între 6.000 şi 8.000 de boli genetice cunoscute, dar multe persoane cu boli rare trebuie să aştepte mult timp pentru a primi răspunsuri, în timp ce experţii încearcă să identifice ce gene - sau părţi ale ADN-ului - ar putea fi responsabile, potrivit BBC.
Acest lucru poate implica efectuarea a numeroase teste pentru anumite afecţiuni şi poate însemna ani de incertitudine pentru ei şi familiile lor.
Având un test care citeşte întregul cod genetic, experţii au cele mai bune şanse de a identifica cauzele exacte ale bolilor lor.
Testul este o parte esenţială a serviciului genomic pentru sugari WINGS, înfiinţat în primăvara anului 2020.
Până în prezent, testul a fost disponibil doar pentru un număr limitat de bebeluşi şi copii care sunt atât de bolnavi încât se află în spital.
Dar există demersuri pentru a-l extinde la copiii, suspectaţi de a avea o boală genetică rară, care sunt suficient de bine pentru a fi acasă.
De asemenea, se speră că, în cele din urmă, adulţii ar putea deveni eligibili pentru acest test. Şi cu cât mai mulţi oameni sunt testaţi, cu atât mai precis va deveni testul.
„Următorul lucru este să îmbunătăţim testul astfel încât [rata de diagnosticare] să ajungă la 50%, apoi la 55%", a declarat Dr. Ollie Murch.
„Cu cât facem mai multe teste, cu atât înţelegem mai mult şi ştim mai multe despre bolile rare, cu atât mai multe lucruri putem găsi”.
Capacitatea de a examina întregul cod ADN al unei persoane ridică importante probleme morale şi etice. Persoanele cu afecţiuni genetice rare, împreună cu familiile copiilor cu boli rare, au luat parte la procesul de creare a noului sistem.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Prima prelevare de organe la Spitalul Grigore Alexandrescu de la o tânără aflată în moarte cerebrală
O nouă şansă la viaţă
Metoda de testare a oferit deja unui copil din Wrexham "o şansă de a-şi depăşi problemele", potrivit mamei sale, Chloe Hamill.
Bebeluşul Thea s-a învineţit la scurt timp după ce s-a născut şi a trebuit să fie transportată de urgenţă la o unitate de îngrijire specială de la Spitalul Maelor din Wrexham, apoi la spitalul Alder Hey din Liverpool.
„Au trecut cinci ore până când am putut să o vedem... a fost conectată la o mulţime de aparate diferite", a spus mama ei.
Medicii au descoperit probleme la nas şi la căile respiratorii. „Practic, se sufoca", a spus Chloe.
După o serie de operaţii, Thea s-a simţit în sfârşit suficient de bine pentru a se întoarce acasă. Dar ea nu se dezvolta ca alţi bebeluşi şi, la vârsta de şapte luni, încă dormea ca un nou-născut.
Specialiştii au făcut o serie de teste, inclusiv pe placenta de naştere a lui Thea, dar Chloe a spus că "nu a ieşit nimic". „Eram atât de confuzi încât nu ştiam de ce era atât de bolnavă - nu existau răspunsuri", a spus ea.
Chloe a descoperit informaţii despre un nou test genetic care devenise disponibil pentru copiii grav bolnavi din Ţara Galilor.
Thea a devenit eligibilă atunci când a trebuit să fie internată în spital pentru o infecţie toracică.
În decurs de o săptămână, Chloe a primit un telefon de la o echipă specializată în genetică din Cardiff. Thea a fost diagnosticată cu o tulburare legată de EIF5A, o afecţiune care a fost raportată pentru prima dată în 2021.
La acel moment, Thea era doar a şasea persoană din lume cunoscută ca având această boală.
Angharad Williams, de la All Wales Medical Genomics Service, a declarat că a fost un "moment Eureka" atunci când echipa a analizat eşantionul lui Thea.
„I-a dat o şansă de a-şi depăşi problemele sau cel puţin de a învăţa cum să se descurce cu ele”
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe