- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (17.02.2010, 17:56)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Testele ADN, tot mai frecvent utilizate pentru dezvăluirea secretelor trecutului
ADN-ul osemintelor sau mumiilor a devenit un instrument folosit tot mai frecvent de către istorici, arheologi şi paleontologi pentru a releva secretele trecutului, precum noile informaţii, publicate marţi, despre tânărul faraon egiptean Tutankhamon.
Urmărește
164 afișări
Testele ADN, tot mai frecvent utilizate pentru dezvăluirea secretelor trecutului (Imagine: Mediafax Foto)
Fie că este vorba de identificarea rămăşiţelor pământeşti ale ţarului Nicolae al II-lea, ale tânărului delfin al Franţei Louis al XVII-lea, de localizarea mormântului astronomului Nicolaus Copernic sau al exploratorului Cristofor Columb, oamenii de ştiinţă apelează tot mai frecvent la analizele genetice.
Dacă se doreşte identificarea originii matriliniare, înaintând în istorie pe linia femeilor din familie, este suficient să se analizeze o mică secvenţă de ADN mitocondrial.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
-
MApN: în judeţul Tulcea a fost detectată o ţintă aeriană de mici dimensiuni
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
Mitocondriile, aceste foste bacterii devenite ulterior "uzinele de energie" ale celulelor, sunt transmise de către mame, prin intermediul ovulelor.
Mai uşor de conservat decât ADN-ul cromozomial, conţinut de nucleul fiecărei celule, ADN-ul mitocondrial nu conţine decât foarte puţine gene.
Pentru identificarea filiaţiei tânărului faraon Tutankhamon, decedat în urmă cu peste 3.000 de ani, Carsten Pusch de la Universitatea din Tübingen din Germania, a folosit o informaţie genetică provenind de la un cromozom Y, specific sexului masculin.
Identificarea rămăşiţelor ţarului Nicolae al II-lea s-a aflat la originea multor ani de cercetări ştiinţifice dar şi a multor polemici. Laboratoarele britanice şi americane au stabilit, în 1992 şi 1995, autenticitatea acestor rămăşite, cu ajutorul ADN-ului mitocondrial (ADNmt), cu o certitudine de 99,98%.
Probele de ADNmt descoperite la Ekaterinburg, din Munţii Ural, au fost comparate cu cele prelevate de la prinţul Philip din Edinburgh, a cărui mătuşă a fost sora ţarinei Alexandra a Rusiei.
Însă aceste dovezi nu au fost suficiente pentru a pune capăt "foiletonului" de polemici. Abia în 2008, experţii americani au confirmat autenticitatea rămăşiţelor lui Nicolae al II-lea, excavate dintr-o groapă comună în 1991, în acelaşi timp cu cele ale soţiei sale şi ale trei dintre fiicele lor.
Tot ADN-ul mitocondrial a permis autentificarea tânărului delfin al Franţei Louis al XVII-lea, fiul regelui Louis al XVI-lea şi al reginei Marie-Antoinette, morţi pe eşafod, în timpul Revoluţiei franceze.
Înaintând şi mai mult pe firul istoriei, o mică parte a genomului omului de Neanderthal şi-a relevat secretele în 2008, odată cu secvenţierea completă a ADN-ului său mitocondrial, care conţine doar câteva mii de baze. Secvenţierea întregului său genom, ce conţine peste trei miliarde de perechi de baze, nu a fost încă finalizată.
Câteva fire de păr, conservate în solul îngheţat al Groenlandei, le-au permis oamenilor de ştiinţă să alcătuiască, săptămâna trecută, portretul unui paleo-eschimos ce a trăit în urmă cu 4.000 de ani, graţie descifrării complete a ADN-ului acestuia, foarte bine conservat.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a efectuat atacuri aeriene asupra aeroportului internațional din Yemen. A fost vizată infrastructura militară a rebelilor Houthi
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe