Testele sangvine pot să reducă numărul deceselor cauzate de cancerul ovarian cu o cincime

Cercetătorii din Marea Britanie au anunţat, joi, că au obţinut o serie de dovezi "încurajatoare" care par să ateste faptul că testele sangvine anuale au potenţialul de a reduce numărul de decese cauzate de cancerul ovarian, cu o cincime, informează bbc.com.

Urmărește
356 afișări
Imaginea articolului Testele sangvine pot să reducă numărul deceselor cauzate de cancerul ovarian cu o cincime

Testele sangvine pot să reducă numărul deceselor cauzate de cancerul ovarian cu o cincime (Imagine: Hepta/Mediafax Foto)

Tumorile ovariene sunt adeseori mortale, deoarece sunt descoperite mult prea târziu, când boala se află într-un stadiu ce nu mai poate fi controlat.

Un studiu de lungă durată, realizat pe parcursul a 14 ani, pe un eşantion de 200.000 de femei, publicat, joi, în revista The Lancet, este considerat de comunitatea ştiinţifică o "piatră de hotar" în lupta împotriva cancerului ovarian.

Însă alţi experţi şi cercetători independenţi spun că, deocamdată, este prea devreme pentru implementarea unui program anual de teste sangvine la scală naţională, din cauza îngrijorărilor fireşti - ce ar putea fi inutile - în rândul pacientelor, generate de eventualele rezultate neconcludente ale acelor analize.

Cancerul ovarian este dificil de detectat, deoarece simptomele sale, precum dureri abdominale, balonare persistentă şi dificultăţi de digestie, sunt comune şi altor afecţiuni.

Programul UK Collaborative Trial of Ovarian Cancer Screening este unul dintre cele mai ample teste clinice realizate vreodată pe plan mondial şi a fost conceput cu scopul de a oferi un verdict definitiv în privinţa utilităţii unor astfel de teste sangvine anuale.

Medicii britanici au monitorizat concentraţiile unei substanţe chimice - CA125 - în sângele femeilor participante la studiu.

Specialiştii au analizat modificările de concentraţie suferite de-a lungul timpului de CA125, o substanţă produsă de ţesutul ovarian, şi, dacă acele concentraţii au crescut, atunci pacientele respective au fost direcţionate spre o serie de teste suplimentare şi, eventual, spre intervenţii chirurgicale.

Rezultatele finale ale programului au fost publicate joi, însă interpretarea lor este dificilă, iar autorii studiului au recunoscut că sunt "controversate".

Analiza statistică iniţială a datelor nu a evidenţiat un beneficiu major al testelor sangvine. Însă beneficiul statistic a devenit evident atunci când autorii studiului au eliminat din analiză datele provenind de la femeile care începuseră deja să dezvolte tumori ovariene.

Pornind de la acest rezultat, cercetătorii au realizat apoi o nouă analiză statistică amănunţită, care a confirmat beneficiile testelor sangvine, ce au potenţialul de a reduce cu 20% numărul deceselor cauzate de cancerul ovarian.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici