Oamenii de ştiinţă au reuşit să imprime un set de celule care formează împreună bariera sânge-retină, care la rândul ei este un ţesut ocular care ajută receptorii de detectare a luminii.
Descoperirea le permite oamenilor de ştiinţă să producă teoretic cât de mult ţesut doresc, ajutându-i să studieze bolile. Oamenii de ştiinţă ar putea crea noi bucăţi de ochi care le-ar permite să studieze, de exemplu, bolile degenerative ale ochilor care pot face ca oamenii să orbească.
Cercetările anterioare privind aceste boli, cum ar fi AMD, sau degenerescenţa maculară legată de vârstă, au fost împiedicate de dificultatea de a colecta material de la oameni, potrivit
Independent.
În cazul AMD, se formează depozite în ochi, care opresc funcţionarea unor părţi ale ochiului. Acest lucru, la rândul său, poate duce la pierderea vederii.
Cercetătorii au putut folosi ţesutul ocular imprimat pentru a examina mai bine modul în care începe acest proces. Ei au putut observa cum se produc schimbări care fuseseră teoretizate anterior, dar care nu fuseseră dovedite în mod real.
Pentru a crea ţesutul ocular, oamenii de ştiinţă au fost nevoiţi să găsească o schelă în jurul căreia să-l agaţe, precum şi să îl tipărească într-un model consistent.
În ultimii ani s-a înregistrat un entuziasm crescut în ceea ce priveşte imprimarea 3D în aplicaţiile biomedicale, inclusiv pentru cercetarea asupra ochilor. Oamenii de ştiinţă speră să poată realiza ţesut anatomic într-o varietate de tipuri de celule şi biomateriale.