- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (23.11.2010, 16:09)
- Florin Badescu , Florin Badescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ţesutul adipos conţine numeroase celule suşă
Ţesutul adipos, departe de a fi doar un rezervor de grăsime, conţine un număr mare de celule suşă hematopoietice, asemănătoare celor din măduva osoasă, care sunt capabile să se diferenţieze în celule imunitare, potrivit unui studiu preliminar realizat pe şoareci, informează AFP.
Urmărește
119 afișări
Ţesutul adipos conţine numeroase celule suşă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Aceste rezultate nu au fost deocamdată confirmate pe subiecţi umani. Dacă se va demonstra însă că ţesutul adipos uman conţine la rândul său celule hematopoietice capabile să se diferenţieze în mastocite (celule imunitare) sau în alte tipuri de celule "atunci va fi revoluţionat domeniul hematopoiezei (producerea sângelui)", a explicat Béatrice Cousin, de la Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS), coautoare a studiului.
Până în prezent, celulele sangvine erau produse doar de celulele suşă din măduva osoasă, a cărei prelevare este "complicată şi foarte invazivă", a explicat cercetătoarea franceză. În schimb, ţesutul adipos "există în cantităţi mari şi este uşor de extras".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moldova își crește bugetul pentru apărare. Parlamentul a aprobat o nouă strategie pe 10 ani
-
Prognoza pentru următoarele 4 săptămâni: temperaturi de „gerul Bobotezei” la început de an
-
Au apărut imagini care par să arate noi modele de avioane militare chineze
-
451 de persoane au traversat ilegal Canalul Mânecii în prima zi de Crăciun
Studiile anterioare au relevat faptul că ţesutul adipos, compus în mare parte din celule încărcate cu lipide (adipocite), adăposteşte şi anumite tipuri de celule prezente în sânge. Oamenii de ştiinţă credeau că acestea proveneau din măduva osoasă, unde au putut să se diferenţieze din celule suşă.
Cercetătorii de la laboratorul Métabolism, Plasticité et Mitochondries din cadrul CNRS şi Universităţii Paul Sabatier au reuşit să izoleze, la nivelul ţesutului adipos al şoarecilor, o populaţie de celule suşă hematopoietice capabile să genereze mai ales mastocite, implicate în procesele inflamatorii şi alergice.
Pentru a determina rolul lor, oamenii de ştiinţă au reinjectat aceste celule suşă hematopoietice în sistemul circulator al şoarecilor, ele intrând astfel în concurenţă cu celulele suşă produse în măduva osoasă. Cercetătorii au constatat că mastocitele din intestin şi din piele proveneau în principal din celulele suşă hematopoietice prezente în ţesuturile adipoase.
Celulele suşă sunt astfel capabile să colonizeze şi alte tipuri de ţesuturi, altele decât măduva osoasă, şi să se diferenţieze în mastocite funcţionale.
Mastocitele sunt omniprezente în sistemul imunitar, devenind foarte active atunci când apare o inflamaţie cauzată de un virus sau de o bacterie.
Dacă aceste celule vor fi descoperite şi la oameni, acest lucru va deschide "perspective terapeutice majore pentru tratarea unor maladii imunitare precum obezitatea, diabetul, ateroscleroza, osteoartrita... ca şi alergiile", au explicat cercetătorii de la CNRS şi de la Universitatea Paul Sabatier din Toulouse.
Studiul cercetătorilor francezi a fost publicat, luni, în revista americană Stem Cell.
Citește pe alephnews.ro: FOTO. Un soldat rănit din Coreea de Nord a fost capturat de forțele ucrainene, afirmă Coreea de Sud
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ancheta preliminară confirmă că o rachetă rusească a provocat prăbușirea Azerbaijan Airlines în Kazahstan
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe