- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (22.09.2014, 17:46)
- Bogdan Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ţigările electronice favorizează dependenţa de nicotină şi sunt inutile în renunţarea la fumat
Un studiu efectuat pe mai mulţi bolnavi de cancer care au continuat să fumeze a arătat ca ţigările electronice ar putea favoriza dependenţa de nicotină, iar celor care folosesc aceste dipozitive le este la fel de greu să renunţe la fumat ca şi persoanelor care fumează ţigări clasice.
Urmărește
2241 afișări
Ţigările electronice favorizează dependenţa de nicotină şi sunt inutile în renunţarea la fumat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Cercetarea efectuată asupra pacienţilor cu cancer care continuă să fumeze a arătat că persoanele care folosesc ţigări electronice prezintă o dependenţă de nicotină mult mai accentuată şi au la fel sau mai puţine şanse de a renunţa la fumat ca şi persoanele care preferă tutunul. Studiul, publicat luni, a fost deja contestat de o serie de alţi cercetători, potrivit Reuters.
Studiul, apărut în revista Cancer, publicaţia de specialitate a Societăţii Americane pentru Cancer, ridică întrebări legate de eficienţa ţigărilor electronice în a ajuta fumătorii să renunţe la acest viciu. Dar această concluzie a fost contestată de alţi cercetători în domeniul tutunului şi dependenţei, care au spus că modul de selectare a pacienţilor incluşi în studiu a dus la o concluzie prestabilită.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
-
Alegeri SUA. Generaţia TikTok merge la vot. Cum influenţează reţeaua socială alegerile
-
Ion Cristoiu, despre alegerile din SUA: Trebuie să ne aşteptăm că nici Trump, nici Kamala nu vor accepta înfrângerea
-
Un influencer pro-Trump a primit 100 de dolari de la un agent rus pentru a posta un videoclip fals cu fraude electorale
Utilizarea ţigărilor electronice, care sunt dispozitive cu baterii ce produc vapori care conţin nicotină, pe care fumătorul îi inhalează, a crescut foarte mult în ultimii doi ani, dar există, de asemenea, o dezbatere aprinsă privind riscurile şi beneficiile acestora.
Dispozitivele sunt pe piaţă de relativ puţină vreme, iar acest lucru înseamnă că nu există dovezi ştiinţifice pe termen lung legate de siguranţa lor. Unii experţii se tem că ţigările electronice ar putea duce la dependenţa de nicotină şi ar fi doar un prim pas către fumatul de tutun clasic, în timp ce alţi cercetători le văd ca pe o modalitate cu un potenţial uriaş de a ajuta fumătorii să renunţe la acest obicei.
Puţinele studii care există pe această temă oferă o serie de concluzii amestecate, unele susţinând că dispozitivele pot ajuta la renunţarea la fumat, iar altele sugerând că ţigările electronice pot prezenta riscuri de sănătate specifice.
Un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătaţii, dat publicităţii luna trecută, cerea impunerea unei reglementări stricte a utilizării ţigărilor electronice în spaţiile închise, publicităţii şi vânzării acestor dispozitive către minori. Însă şi acest raport a fost criticat, unii experţi spunând că este plin de erori, interpretări şi analize greşite.
Studiul publicat online în revista Cancer a fost efectuat de cercetătorii de la Memorial Sloan Kettering Cancer Center din New York, conduşi de Jamie Ostroff, asupra a 1.074 de pacienţi cu cancer, care fumau şi care au fost incluşi în perioada 2012-2013 într-un program antitutun la centrul oncologic.
Experţii au descoperit o creştere de trei ori a utilizării ţigărilor electronice în această perioadă, de la 10,6% la 38,5%.
La includerea în programul antifumat, cercetătorii au descoperit că utilizatorii de ţigări electronice erau mai dependenţi de nicotină decât non-utilizatorii, avuseseră mai multe încercări de a renunţa la fumat şi prezentaseră un risc mai mare de a fi diagnosticaţi cu o formă de cancer la plămâni, cap şi gât.
Până la finalul perioadei de studiu, utilizatorii dispozitivelor erau la fel de predispuşi la a fuma ca şi pacienţii care fumau ţigări clasice.
Robert West, director de cercetare în domeniul tutunului la University College London, a declarat că studiul nu a putut evalua dacă, în cazul pacienţilor cu cancer care foloseau ţigări electronice, a încerca aceste dispozitive duce sau nu la renunţarea la fumat, "pentru că eşantionul folosit a inclus pacienţi care au încercat deja ţigara electronică într-o tentativă de a renunţa la fumat şi au eşuat, astfel că toţi cei care au reuşit să se lase de fumat erau deja scoşi din calcul".
De asemenea, Peter Hajek, director al Tobacco Dependence Research Unit de la Queen Mary, University of London, a susţinut ideea că datele oferite de studiu nu justifică concluziile la care au ajuns cercetătorii americani.
"Autorii au urmărit fumători care au testat ţigările electronice, dar nu au renunţat la fumat şi au exclus fumătorii care au încercat dispozitivele şi au renunţat la fumat", a spus Peter Hajek.
"Ca şi fumătorii care eşuează în a renunţa la fumat indiferent de metoda aleasă, studiul a avut de-a face cu fumători cu un mare grad de dependenţă, cărora le-a fost foarte greu să renunţe. Cercetătorii au concluzionat că ţigara electronică nu a fost de ajutor, dar acest lucru ar fi adevărat pentru orice tratament dacă ar fi evaluate doar rezultatele negative ale urmării tratamentului", a mai declarat Peter Hajek.
Citește pe alephnews.ro: FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegerile prezidențiale din SUA schimbă cursul lumii. Tot ce trebuie să știi despre procesul electoral
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera suspectului peste care a intrat în casă
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 11:51
-
astăzi, 11:43
Deputat PSD: După ce „s-au giugiulit pe furiş”, azi PNL şi AUR s-au „pupat” în public la Giurgiu