Tiranozaur în miniatură, descoperit în China

Un exemplar dintr-o specie de dinozauri pitici, al cărui schelet a fost descoperit în China, s-a dovedit a fi replica urmaşului său, faimosul Tyrannosaurus Rex, unul dintre cei mai mari carnivori din istoria Terrei, potrivit unui studiu publicat în revista Science Express.

Urmărește
1109 afișări
Imaginea articolului Tiranozaur în miniatură, descoperit în China

Raptorex Kriegsteini (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Tiranozaur

Exemplarul din noua specie de T-Rex, denumită de specialişti Raptorex Kriegsteini, avea o lungime de trei metri şi o greutate de 60 de kilograme. El a trăit cu 125 de milioane de ani în urmă, cu câteva zeci de milioane de ani înainte de apariţia exemplarelor T-Rex de talie mare.

Este vorba de un exemplu unic, al unui animal de talie mică, care prezenta deja toate trăsăturile fiziologice ale descendenţilor lui, a căror greutate a fost de 100 de ori mai mare decât a lui, a explicat Paul Sereno, paleontolog la Universitatea din Chicago, principalul autor al acestui studiu.

Craniu de tiranozaur şi unul de Raptorex

Ca şi T-Rex, Raptorex era biped, înzestrat cu un craniu masiv, disproporţionat de mare în raport cu torsul, iar corpul său îşi păstra echilibrul cu ajutorul unei cozi lungi şi foarte grele.

El avea maxilare puternice, membre anterioare scurte, iar cele posterioare erau musculoase şi lungi, permiţându-i să alerge foarte repede.

Paleontologii au stabilit că Raptorex avea un simţ al mirosului foarte dezvoltat, la fel ca şi exemplarele din specia T-Rex.

T-Rex, cel mai mare din familia tiranozaurilor, a fost, totodată, unul dintre cele mai mari animale carnivore care au trăit pe Terra, putând ajunge la o lungime de peste 15 metri şi la o greutate de până la patru tone.

T-Rex a apărut pe Pământ în urmă cu circa 90 de milioane de ani şi a dispărut cu aproximativ 65 de milioane de ani în urmă, odată cu ceilalţi dinozauri.

Înainte de apariţia lui T-Rex, cel mai mare dinozaur carnivor era alozaurul, care avea o lungime de până la 12 metri şi care a trăit în urmă cu 150 de milioane de ani, în Africa, China şi America de Nord. Dispariţia lui a lăsat cale liberă apariţiei tiranozaurilor.

Alozaurul

Nu există dovezi că tiranozaurii i-ar fi eliminat pe alozauri, a explicat Paul Soreno, deoarece paleontologii nu au găsit niciodată fosile de tiranozauri de talie mare şi de alozauri în acelaşi loc.

Henry Kriegstein, un colecţionar privat de fosile, a cumpărat scheletul complet al exemplarului Raptorex şi l-a contactat pe paleontologul Paul Sereno, semnalându-i descoperirea unui T-Rex "în miniatură".

După ce echipa de paleontologi va termina analizele asupra scheletului, acesta va fi expus într-un muzeu din nordul Chinei, în provincia de unde a fost excavat în mod ilegal.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici