- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (13.12.2014, 16:23)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
TOP 10 al celor mai importante realizări şi descoperiri din domeniul fizicii în 2014
Plasarea unui robot pe o cometă, fuziunea nucleară cu laser şi o undă de tractare spaţială se regăsesc într-un Top 10 al celor mai importante realizări şi descoperiri din domeniul fizicii în 2014, alcătuit de o prestigioasă revistă ştiinţifică.
Urmărește
3157 afișări
Top 10 al celor mai importante realizări şi descoperiri din domeniul fizicii în 2014 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Plasarea robotului Philae pe cometa 67P/ Ciuriumov - Gherasimenko a fost desemnată cea mai semnificativă realizare a anului 2014 de editorii revistei Physics World, informează bbc.com.
Această reuşită ştiinţifică, realizată în cadrul misiunii spaţiale europene Rosetta, a fost salutată pentru "importanţa ei fundamentală pentru ştiinţele din domeniul spaţial".
Robotul Philae s-a desprins de sonda spaţială Rosetta şi a coborât pe cometa 67P/ Ciuriumov - Gherasimenko pe 12 noiembrie, la capătul unei căderi libere în spaţiu care a durat şapte ore.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
Potrivit revistei Physics World, celelalte nouă realizări majore din 2014 din domeniul fizicii sunt:
Iluminarea reţelei cosmice: În ianuarie, oamenii de ştiinţă au folosit radiaţia emisă de un quasar ca pe un fel de "lanternă cosmică" pentru a ilumina ramificaţiile ascunse de materie întunecată care se află sub Universul vizibil.
Particulele neutrino din Soare: În august, savanţii implicaţi în experimentul Borexino din Italia au detectat particule neutrino în reacţiile nucleare care alimentează nucleul Soarelui. Numărul de particule neutrino care au fost detectate a corespuns cu cel calculat de modelele teoretice, sugerând astfel faptul că oamenii de ştiinţă au înţeles corect ceea ce se întâmplă în interiorul Soarelui.
Fuziunea nucleară cu laser: În februarie, savanţii de la National Ignition Facility (NIF) din statul american California au făcut o descoperire revoluţionară în domeniul fuziunii autosustenabile, atunci când au reuşit să obţină mai multă energie în urma unor reacţii de fuziune decât energia depozitată în combustibilul utilizat de puternicul laser operat de NIF.
Unda de tractare acustică: În mai, savanţii au demonstrat că acest concept, în trecut rezervat exclusiv producţiilor ştiinţifico-fantastice, a devenit realitate - cel puţin în laborator. Fizicienii au construit un dispozitiv care poate să deplaseze obiecte, prin simpla "bombardare" a lor cu unde acustice. Aceste unde pot fi utilizate şi în scopuri medicale, precum deplasarea prin organism a unor dispozitive minuscule.
Supernove în laborator: În iunie, laboratorul Vulcan Laser Facility din comitatul britanic Oxfordshire a fost utilizat pentru a recrea explozii stelare în miniatură, oferind astfel cercetătorilor posibilitatea de a analiza unele dintre cele mai puternice şi cele mai greu de prevăzut evenimente din cosmos.
Magnetismul electronilor: Oamenii de ştiinţă din Israel au fost primii din lume care au reuşit să măsoare, în iunie, extrem de slaba interacţiune magnetică dintre doi electroni.
Fibre optice mai bune pentru imagini: În martie, savanţii americani au folosit un efect din fizică, denumit "Localizarea Anderson", pentru a produce fibre optice mai bune în domeniul transmisiei de imagini.
Memoria holografică: În februarie, cercetătorii americani şi cei ruşi au construit un nou tip de dispozitiv cu memorie holografică, care este capabil să păstreze date sub forma unor "biţi magnetici".
Compresia cuantică: Capacitatea de a comprima informaţia cuantică a fost demonstrată pentru prima dată în septembrie de fizicienii din Canada şi Japonia.
Physics World este o revistă editată de Institute of Physics, una dintre cele mai mari societăţi din lume din domeniul fizicii. Physics World este o publicaţie internaţională lunară care promovează toate ramurile fizicii, inclusiv fizica pură şi cea aplicată, în cercetare, industrie şi educaţie.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Rosetta: Tentativa lui Philae de a fora în scoarţa cometei Ciuriumov-Gherasimenko a eşuat
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe