- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (09.10.2008, 10:23)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Topirea gheţarilor accelerează eroziunea platoului tibetan
Topirea gheţarilor, provocată de încălzirea globală, va accelera procesul de eroziune a platoului tibetan de către cursurile râurilor care traversează Himalaya, favorizând producerea unor inundaţii masive, conform unui studiu publicat, miercuri, în revista Nature.
Urmărește
174 afișări
Topirea gheţarilor accelerează eroziunea platoului tibetan (Imagine: Mediafax/AFP)
În ultimii 2,5 milioane de ani, înaintarea şi retragerea gheţarilor au modelat peisajul în profunzime şi au influenţat climatul din Himalaya, mai ales în regiunea în care râul Yarlung Tsanmgpo - cursul superior al fluviului Brahmaputra pe teritoriul chinez - se bifurcă spre sud înainte de a ajunge pe teritoriul indian.
În această regiune, râul pierde în altitudine aproximativ 3.000 de metri, într-o zonă cu o lungime de mai puţin de 100 de kilometri.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
"La gura râului, apa trece printr-o pantă abruptă şi eroziunea este foarte intensă. Ar fi fost logic ca, în timp, eroziunea să provoace incizii adânci în platoul tibetan, în amonte", a declarat coautorul studiului, David Montgomery, de la Universitatea din Washington.
În realitate, nu se întâmplă acest lucru. "Înaintarea gheţarilor în timpul erei cuaternare a încetinit considerabil procesul de eroziune şi apariţia inciziilor în relief de-a lungul cursurilor de apă din regiunea Namche Barwa, din sud-estul Tibetului", se indică în studiul pe care Montgomery l-a publicat împreună cu Oliver Korup, de la Institutul federal elveţian de cercetare a pădurilor, zăpezii şi a peisajului.
Dacă gheţarii se vor retrage în perioada actuală, "nivelul apelor va creşte, iar acest lucru va spori forţa de eroziune a râurilor din regiune. Probabil că se vor forma multe lacuri în spatele morenelor", a declarat Korup.
"Unele dintre aceste lacuri vor provoca inundaţii catastrofale, prin ruptura digurilor, fapt ce va avea consecinţe grave asupra populaţiei locale şi a oamenilor care locuiesc în aval", este de părere cercetătorul elveţian, reamintind faptul că numeroase inundaţii care au avut loc în trecut în India au fost provocate de spargerea barajelor naturale situate în Tibet.
În afară de eroziune, relieful Himalayei este modelat şi de puternice mişcări tectonice, a reamintit Korup.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36