- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (09.10.2008, 10:23)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Topirea gheţarilor accelerează eroziunea platoului tibetan
Topirea gheţarilor, provocată de încălzirea globală, va accelera procesul de eroziune a platoului tibetan de către cursurile râurilor care traversează Himalaya, favorizând producerea unor inundaţii masive, conform unui studiu publicat, miercuri, în revista Nature.
Urmărește
174 afișări
Topirea gheţarilor accelerează eroziunea platoului tibetan (Imagine: Mediafax/AFP)
În ultimii 2,5 milioane de ani, înaintarea şi retragerea gheţarilor au modelat peisajul în profunzime şi au influenţat climatul din Himalaya, mai ales în regiunea în care râul Yarlung Tsanmgpo - cursul superior al fluviului Brahmaputra pe teritoriul chinez - se bifurcă spre sud înainte de a ajunge pe teritoriul indian.
În această regiune, râul pierde în altitudine aproximativ 3.000 de metri, într-o zonă cu o lungime de mai puţin de 100 de kilometri.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Un avion sud-coreean cu 181 de persoane la bord s-a prăbușit la aterizare în sud-vestul Coreei de Sud, spun oficialii. 47 de oameni au murit. Bilanțul e în creștere
-
Noul decret al lui Putin desemnează Ucraina drept sursă principală de „extremism” şi introduce conceptul de „rusofobie”
-
Elon Musk susţine partidul AfD într-un articol de opinie publicat într-un ziar german
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Zelenski sugerează schimbări importante în structura de personal / Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
"La gura râului, apa trece printr-o pantă abruptă şi eroziunea este foarte intensă. Ar fi fost logic ca, în timp, eroziunea să provoace incizii adânci în platoul tibetan, în amonte", a declarat coautorul studiului, David Montgomery, de la Universitatea din Washington.
În realitate, nu se întâmplă acest lucru. "Înaintarea gheţarilor în timpul erei cuaternare a încetinit considerabil procesul de eroziune şi apariţia inciziilor în relief de-a lungul cursurilor de apă din regiunea Namche Barwa, din sud-estul Tibetului", se indică în studiul pe care Montgomery l-a publicat împreună cu Oliver Korup, de la Institutul federal elveţian de cercetare a pădurilor, zăpezii şi a peisajului.
Dacă gheţarii se vor retrage în perioada actuală, "nivelul apelor va creşte, iar acest lucru va spori forţa de eroziune a râurilor din regiune. Probabil că se vor forma multe lacuri în spatele morenelor", a declarat Korup.
"Unele dintre aceste lacuri vor provoca inundaţii catastrofale, prin ruptura digurilor, fapt ce va avea consecinţe grave asupra populaţiei locale şi a oamenilor care locuiesc în aval", este de părere cercetătorul elveţian, reamintind faptul că numeroase inundaţii care au avut loc în trecut în India au fost provocate de spargerea barajelor naturale situate în Tibet.
În afară de eroziune, relieful Himalayei este modelat şi de puternice mişcări tectonice, a reamintit Korup.
Citește pe alephnews.ro: Coaliția PSD-PNL-UDMR stabilește datele alegerilor prezidențiale. Primul tur, înainte de Paște?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Sonda Parker Solar Probe a ajuns la 6,1 milioane kilometri față de Soare. Cristian Român: „A zburat cu cea mai mare viteză atinsă vreodată de un obiect creat de mâna omului”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
PROSPORT.RO
Care sunt cele două CUVINTE din limba română pe care le-ai folosit greșit până acum. Le auzi tot timpul de sărbători
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe