Topirea solurilor îngheţate din Arctica eliberează mercur toxic

Oamenii de ştiinţă susţin că topirea permafrostului, adică a pământului îngheţat, din Arctica eliberează mercur toxic care poate ajunge în lanţul alimentar.

Urmărește
1468 afișări
Imaginea articolului Topirea solurilor îngheţate din Arctica eliberează mercur toxic

Sursa foto: Pexels

Conform oamenilor de ştiinţă, topirea permafrostului din Arctica, adică a terenului îngheţat, eliberează mercur toxic în apele râurilor, având astfel posibilitatea de a ajunge în lanţul alimentar, scrie ABC News.

Cercetătorii de la Universitatea din California de Sud au observat că permafrostul arctic se topeşte în ritmuri rapide, ceea ce pune în „pericol grav” lanţul alimentar şi comunităţile care depind de acesta. Prin monitorizarea râului Yukon din Alaska, ei au descoperit mercur în sedimentele lăsate de topirea permafrostului pe malurile râului, în bancurile de nisip şi straturile mai adânci ale solului.

Deşi riscul de contaminare prin intermediul apei potabile este minim, acest metal toxic reprezintă o ameninţare la adresa mediului şi a sănătăţii pentru cel puţin 5 milioane de persoane care trăiesc în Arctica, majoritatea fiind expuşi la mercur prin alimentaţie, mai scrie ABC News.

Pe măsură ce metalul se acumulează în lanţul alimentar, în special prin intermediul peştilor şi vânatului, efectele pe termen lung asupra sănătăţii oamnenilor ar putea fi devastatoare, mai spun oamenii de ştiinţă din California.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici