Transferurile de embrioni congelaţi ar putea creşte riscul de hipertensiune arterială la femei - studiu

  • Utilizarea unui embrion congelat pentru a concepe în timpul tratamentului FIV (fertilizare in vitro) a fost legată de un risc crescut de hipertensiune arterială la mame, sugerează o nouă cercetare.
  • Un studiu a constatat că, în timp ce transferurile de embrioni proaspeţi prezintă, de asemenea, un risc similar de a dezvolta aceste tipuri de tulburări, riscul creşte cu un procent semnificativ de 74% atunci când sunt utilizaţi embrioni congelaţi.
Urmărește
333 afișări
Imaginea articolului Transferurile de embrioni congelaţi ar putea creşte riscul de hipertensiune arterială la femei - studiu

Transferurile de embrioni congelaţi ar putea creşte riscul de hipertensiune arterială la femei - studiu

Rezultatele studiului, publicate în revista Hypertension, au comparat riscul ca o femeie să dezvolte tulburări de hipertensiune arterială, cum ar fi preeclampsia, atunci când se utilizează transferuri de embrioni congelaţi faţă de transferuri de embrioni proaspeţi - în care ovulul fertilizat este implantat imediat - precum şi concepţia naturală.
 
Femeile însărcinate sunt mai predispuse la tulburări hipertensive din cauza efortului suplimentar la care sunt supuse inima şi vasele de sânge.
 
Astfel de tulburări, inclusiv preeclampsia suprapusă peste hipertensiunea cronică, hipertensiunea gestaţională, afectează aproximativ 8-10% din femeile însărcinate.
 
Ele pot fi asociate cu complicaţii periculoase atât pentru mamă, cât şi pentru copil. Preeclampsia nesupravegheată şi netratată poate duce la decese, peste 70.000 de decese materne şi 500.000 de decese fetale având loc în fiecare an la nivel mondial ca urmare a acestei afecţiuni.
 
Dr. Sindre H Petersen, autorul principal al studiului şi cercetător la Universitatea Norvegiană de Ştiinţă şi Tehnologie, a declarat: „În concluzie, deşi majoritatea sarcinilor FIV sunt sănătoase şi fără complicaţii, această analiză a constatat că riscul de hipertensiune arterială în timpul sarcinii a fost substanţial mai mare după transferul de embrioni congelaţi în comparaţie cu sarcinile din transferul de embrioni proaspeţi sau din concepţia naturală".

Rezultatele studiului

Oamenii de ştiinţă au analizat date de la aproape 2,4 milioane de femei cu vârste cuprinse între 22 şi 44 de ani din registrele medicale de naşteri din Danemarca, Norvegia şi Suedia.
 
Datele le-au inclus pe cele care au avut atât o sarcină FIV, cât şi o sarcină concepută natural.
 
Din cele 4.5 milioane de sarcini care au dus la naşteri unice, 4.4 milioane au fost concepute natural, aproximativ 78.000 au fost transferuri de embrioni proaspeţi şi aproximativ 18.000 au fost transferuri de embrioni congelaţi, potrivit Independent.
 
Mai mult de 33.000 de sarcini au fost grupate pentru "comparaţii între fraţi", care au implicat doar mame care au conceput atât natural, cât şi folosind FIV.
 
La mamele care au avut atât o concepţie naturală, cât şi un transfer de embrioni congelaţi, studiul a constatat că riscul de tulburări hipertensive în timpul sarcinii după cel de-al doilea a fost de două ori mai mare în comparaţie cu primul.
 
Cu toate acestea, cercetătorii au declarat că nu au putut preciza ce parte a ciclului congelat sau a transferului congelat poate contribui la acest risc mai mare.
 
Dr. Petersen a declarat: „Comparaţiile noastre între fraţi şi surori indică faptul că riscul mai mare nu este cauzat de factori legaţi de părinţi, mai degrabă, totuşi, că unii factori de tratament FIV pot fi implicaţi. Cercetările viitoare ar trebui să investigheze ce părţi ale procesului de transfer de embrioni congelaţi pot avea un impact asupra riscului de hipertensiune arterială în timpul sarcinii”.
 
El a adăugat: „Rezultatele noastre evidenţiază faptul că este necesară o analiză atentă a tuturor beneficiilor şi a riscurilor potenţiale înainte de a îngheţa toţi embrionii ca o rutină în practica clinică. O conversaţie cuprinzătoare şi individualizată între medici şi pacienţi cu privire la beneficiile şi riscurile unui transfer de embrioni proaspeţi faţă de cei congelaţi este esenţială”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici