- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (22.03.2012, 17:26)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Transplant în premieră în România: O fată a primit porţiuni de ficat de la mama şi sora ei
O fată de 14 ani care suferea de boala Wilson, o afecţiune metabolică a ficatului, a fost supusă unei intervenţii chirurgicale în premieră pentru România şi făcută rar în lume, fiindu-i transplantate două porţiuni din ficatul mamei şi al sorei ei, a declarat, miercuri, profesorul Irinel Popescu.
Urmărește
577 afișări
Transplant în premieră în România: O fată a primit porţiuni de ficat de la mama şi sora ei (Imagine: Shutterstock)
Boala s-a declanşat brusc, la sfârşitul anului trecut, fata fiind la un pas de moarte. Aceasta a fost transferată de la Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu" din Capitală, unde a fost internată iniţial, la Institutul Fundeni, în Clinica de gastroenterologie pediatrică, a spus Alexandrina Constantinescu, medicul care a tratat-o.
Ea a precizat că boala Wilson este o afecţiune metabolică a ficatului caracterizată prin depunerea de cupru la nivelul acestui organ şi transformarea cirotică a acestuia. Medicul a precizat că incidenţa bolii Wilson, maladie genetică ce afectează ficatul şi creierul, este din ce în ce mai mare, în ultimii ani fiind şase pacienţi supuşi unui transplant pentru această suferinţă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Netanyahu a declarat că există progrese în negocierile cu Hamas în Gaza. O rachetă lansată de Houthi a fost interceptată deasupra Israelului
-
Ciolacu: Sărbătoarea Crăciunului ne reaminteşte valoarea comuniunii şi a dorinţei de a face bine
-
Marii investitori în fondurile private de acţiuni se plâng că sunt blocaţi în China şi nu mai pot ieşi
-
Lumea înverzeşte: succese majore în lupta împotriva schimbărilor climatice
După ce au stabilit evoluţia rapidă a bolii în cazul adolescentei din judeţul Giugiu, medicii au început investigaţiile pentru transplant, a spus Irinel Popescu, directorul Centrului de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic "Dan Setlacec" din Capitală.
Mama fetei şi sora ei, în vârstă de 19 ani, s-au oferit să doneze fiecare câte o porţiune de ficat.
"Aceasta deoarece nici una din cele două donatoare nu putea dona un fragment de ficat suficient de mare pentru greutatea corporală a primitoarei. În schimb, cele doua fragmente de ficat, respectiv cea de 600 de grame de la mamă şi cea de aproximativ 300 de grame de la sora pacientei, realizează împreună un volum hepatic suficient pentru o primitoare de 77 de kilograme", a precizat profesorul Irinel Popescu.
Cele două prelevări au început aproape simltan, de la mamă fiind luată o porţiune din ficatul drept, iar de la sora fetei jumătate din lobul stâng.
Profesorul Irinel Popescu a mai spus că astfel de intervenţii implică un risc mult mai mare decât cele cu prelevare de la cadavru.
"Din păcate nu avem un număr suficient de donatori în moarte cerebrală. De aceea, chirurgii din toată lumea caută soluţii pentru a salva viaţa bolnavilor. Aşa s-a ajuns la acest transplant hepatic dublu, realizat pentru prima oară în 2000, în Asia şi, respectiv, Japonia şi Coreea de Sud. Pentru aceasta, specialişti de la Centrul de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic «Dan Setlacec» au mers în Coreea de Sud pentru a deprinde tehnicile acestui tip de intervenţie", a mai spus profesorul Irinel Popescu.
El a precizat că riscurile în astfel de intervenţii sunt foarte mari, atât la donator cât şi la primitor.
"Pacienţii au ştiut acest lucru şi l-au asumat. Mortalitatea, chiar şi în cazul donatorului, este de 200 la sută, recunoscută la nivel mondial. De aceea donatorul trebuie să fie extrem de motivat pentru a accepta o astfel de intervenţie", a mai spus profesorul Irinel Popescu.
Cele trei paciente sunt la Terapie Intensivă. Mama fetei a spus că prin acest transplant i-a dat fiicei sale o a doua şansă la viaţă. "Era normal să o ajut", a spus mama adolescentei.
Fata operată marţi de o echipă condusă de profesorul Irinel Popescu a spus că nu a mai fost la şcoală de două luni şi că abia aşteaptă să-şi revadă colegii. Şi sora a ei a spus că a avut emoţii, dar că nu a ezitat să-şi ajute sora.
Echipele chirurgicale au fost coordonate de profesorul doctor Irinel Popescu, iar echipele anestezice, de medicul Gabriela Droc.
Potrivit anestezistului, din punctul ei de vedere intervenţiile nu au ridicat probleme importante.
Anastomozele arteriale au fost efectuate la microscop de profesorul Ion Lascăr. Evoluţia postoperatorie, atât a celor două donatoare, cât şi a primitoarei, este în limite normale.
Profesorul Irinel Popescu a realizat tot ceea ce se putea realiza în transplantul hepatic, respectiv de la donator viu, adult, copil, transplantul domino, split-liver, iar acum transplant dublu.
Managerul Institutului Clinic Fundeni, Carmen Orban, a spus că unitatea medicală îşi respectă statutul de "simbol al medicinei de vârf în România" şi continuă seria premierelor medicale.
"Menţionăm aici numai câteva dintre acestea: primele operaţii pe cord deschis cu circulaţie extracorporală, primul transplant renal, primul serviciu de reanimare, primul transplant medular cu condiţionare redusă, primul transplant hepatic din Romania", a spus managerul Institutului Clinic Fundeni.
Citește pe alephnews.ro: O explozie la o fabrică de muniții din Turcia a dus la moartea a cel puțin 12 persoane și la rănirea altor patru. Autoritățile investighează incidentul
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Joe Biden comută pedepsele a 37 de condamnați la moarte. Acestea au fost transformate în închisoare pe viață fără posibilitatea de eliberare
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe