Trăsăturile faciale, un posibil indicator al declinului funcţiilor mintale la bătrâneţe

Bărbaţii cu trăsături faciale simetrice se confruntă cu un risc mai scăzut de declin al funcţiilor lor mintale la bătrâneţe, susţin cercetătorii scoţieni, într-un studiu care a fost publicat în revista Evolution and Human Behaviour, informează bbc.co.uk.

Urmărește
65 afișări
Imaginea articolului Trăsăturile faciale, un posibil indicator al declinului funcţiilor mintale la bătrâneţe

Trăsăturile faciale, un posibil indicator al declinului funcţiilor mintale la bătrâneţe (Imagine: Mediafax Foto)

Psihologii de la Universitatea din Edinburg au descoperit o legătură directă între simetria trăsăturilor faciale şi performanţele mintale ale bărbaţilor cu vârste cuprinse între 79 şi 83 de ani.

Cercetătorii au analizat rezultatele studiului Scottish Mental Survey, realizat în 1932, şi au monitorizat trăsăturile faciale ale voluntarilor cu ajutorul fotografiilor. Ei au ajuns la concluzia că există o legătură între aparenţa fizică şi declinul funcţiilor mintale.

Simetria facială indică faptul că persoana în cauză s-a confruntat de-a lungul dezvoltării sale cu mai puţini factori genetici şi perturbaţii de mediu, precum boli, toxine, malnutriţie sau mutaţii genetice.

"Studiile precedente au sugerat faptul că declinul cognitiv este un aspect al procesului de îmbătrânire a corpului. Această legătură demonstrează că simetria facială poate fi folosită drept un marker ce poate să prezică acest declin", a declarat Lars Penke, coordonatorul studiului.

Cercetătorii scoţieni nu au putut însă să obţină rezultate asemănătoare şi în cazul femeilor. Una dintre explicaţiile sugerate de cercetători este faptul că ADN-ul uman are efecte diferite la bătrâneţe asupra femeilor. O altă teorie susţine că declinul mintal este "amânat" în cazul femeilor, deoarece ele trăiesc, în medie, mai mult decât bărbaţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici