Tratamentul antiviral împotriva maladiei SIDA trebuie început din timp

Tratamentul antiviral împotriva maladiei SIDA trebuie început încă de când nivelul limfocitelor CD4 - globulele albe ale sistemului imunitar - ajunge la minimul de 350 la un milimetru cub de sânge, potrivit unui studiu publicat în revista britanică Lancet.

Urmărește
122 afișări
Imaginea articolului Tratamentul antiviral împotriva maladiei SIDA trebuie început din timp

Tratamentul antiviral împotriva maladiei SIDA trebuie început din timp (Imagine: Mediafax Foto)

Un studiu precedent, publicat în august 2008, de Journal of the American Medical Association (JAMA), sublinia deja faptul că un control exercitat în stadii incipiente asupra virusului reduce riscurile asociate cu apariţia cancerelor şi a maladiilor cardiovasculare.

Noul studiu a fost realizat de o echipă de cercetători consudă de Jonathan Sterne de la Universitatea din Bristol din Marea Britanie şi a analizat datele conţinute de 15 studii anterioare, recoltate de la peste 45.000 de persoane seropozitive din Europa şi America de Nord.

Cercetătorii britanici au relevat faptul că pacienţii care au început tratamentul antiviral, când nivelul lor de CD4 era inferior nivelului de 350 / mm3, prezentau un risc cu 28% mai mare de a se îmbolnăvi de SIDA sau să moară prematur, în comparaţie cu pacienţii care începeau tratamentul când nivelul CD4 era cuprins între 351 şi 460 / mm3.

Autorităţile sanitare recomandă cel mai adesea începerea tratamentului în momentul în care nivelul CD4 coboară sub 350 de celule / mm3, uneori chiar sub 200, în timp ce nivelul mediu normal este superior valorii de 500 de celule albe / mm3.

Reamintind faptul că tratamentele antiretrovirale, care trebuie continuate toată viaţa, au efecte secundare deloc neglijabile - greaţă, diaree, dureri de cap - dar şi efecte toxice hepatice, probleme renale şi prezintă un risc crescut cardiovasculator, autorii studiului au subliniat faptul că "trebuie realizată balanţa beneficii - riscuri", mai ales că aceste efecte toxice pot fi, până la un punct, "evitate prin alegerea unui regim medicamentuos potrivit".

Cercetătorii recomandă ca persoanele susceptibile de a fi infectate să fie testate cu regularitate, pentru a putea să înceapă tratamentul cât mai devreme posibil.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici