Tratamentul cu celule suşă poate vindeca diabetul de tipul I

Un tratament experimental pe bază de celule suşă poate ajuta unii pacienţi care suferă de diabet de tipul I să trăiască timp de, în medie, patru ani fără să mai apeleze la injecţiile cu insulină, potrivit unui studiu publicat în Journal of the American Medical Association (JAMA), informează BBC.

Urmărește
239 afișări
Imaginea articolului Tratamentul cu celule suşă poate vindeca diabetul de tipul I

Tratamentul cu celule suşă poate vindeca diabetul de tipul I (Imagine:Mediafax Foto)

Acest studiu, realizat de o echipă de cercetători brazilieni şi americani, a fost efectuat pe 23 de pacienţi. Organismul fiecărui voluntar a putut să îşi producă propria cantitate de insulină, după un transplant cu celule suşă prelevate din măduva osoasă a pacientului.

În plus, pacienţii care au înregistrat o recidivă a maladiei au avut nevoie de o cantitate de insulină mai mică decât în trecut.

Cercetătorii au subliniat, totuşi, că acest tratament are rezultatele scontate doar în cazurile în care maladia este în stadiu incipient.

Tratamentul are scopul să împiedice sistemul imunitar al pacienţilor care suferă de diabet de tip I - o maladie care apare, de obicei, în copilărie - să distrugă, din greşeală, celulele care produc insulină.

Pentru a măsura eficienţa acestui tratament, medicii de la Northwestern University din Statele Unite şi de la Regional Blood Centre din Brazila au analizat concentraţia de C-peptide, un indicator al concentraţiei de insulină produsă de organism.

20 din cei 23 de pacienţi care au beneficiat de acest tratament nu au mai avut nevoie de injecţii cu insulină - unul dintre ei rezistând fără aceste injecţii timp de patru ani. Opt dintre ei au fost nevoiţi să reînceapă tratamentul cu insulină la un moment dat, însă au folosit doze mai mici.

Tratamentul nu a dat rezultate în cazul a trei pacienţi şi, se pare, nu este util pacienţilor care suferă de mai mult de trei luni de diabet de tipul I, a explicat Richard Burt, de la Northwestern University. După aproximativ trei luni, celulele care produc insulină sunt deja distruse.

Cercetătorii au dezvăluit faptul că este puţin probabil ca acest tratament să aibă efecte asupra pacienţilor suferind de diabet de tipul II, asociat cu obezitatea, deoarece organismul acestor persoane încă mai produce insulină.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici