- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- MOSCOVA, (29.05.2013, 10:39)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Trei astronauţi au ajuns la bordul ISS, după un nou zbor spaţial "expres"
Un echipaj internaţional alcătuit din trei astronauţi a ajuns miercuri dimineaţă pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), după un nou zbor spaţial "expres", care a durat mai puţin de şase ore, la bordul unei capsule Soyuz.
Urmărește
414 afișări
Trei astronauţi au ajuns la bordul ISS, după un nou zbor spaţial "expres" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Capsula Soyuz TMA-09M, avându-i la bord pe cosmonautul rus Fiodor Yurchikhin, astronautul italian Luca Parmitano şi astronauta americană Karen Nyberg, a decolat marţi, la ora 20.31 GMT, de pe cosmodromul Baikonur din stepele Kazahstanului.
"Lansarea s-a derulat exact cum era prevăzut", a declarat Rob Navias, un reprezentant al NASA.
Conectarea la ISS a avut loc miercuri dimineaţă, în jurul orei 02.10 GMT, după un zbor care a durat mai puţin de şase ore, în condiţiile în care zborurile obişnuite spre ISS durează aproximativ două zile, a precizat Agenţia spaţială rusă (Roskosmos) într-un comunicat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ministrul adjunct de externe al Rusiei amenință cu începerea testelor nucleare
-
Hackerii au compromis o extensie Chrome folosită de sute de mii de utilizatori: datele furate includ parole şi sesiuni autentificate
-
Casa Albă dezvăluie cum evită soldaţii nord-coreeni capturarea pe câmpul de luptă din Ucraina
-
Ucraina vrea să deschidă mai bine de 150 de şcoli subterane până în toamna anului 2025
Acest uriaş câştig de timp a fost posibil graţie îmbunătăţirilor tehnice care permit capsulei Soyuz să efectueze doar patru orbite în jurul Terrei, în loc de 34.
Astronauţii au urcat apoi la bordul ISS la ora 04.15 GMT, după cele două ore necesare procedurilor de conectare.
Ei eu fost întâmpinaţi de ruşii Pavel Vinogradov şi Alexandr Misurkin şi de americanul Chris Cassidy.
Cei trei astronauţi care au decolat marţi seară de pe cosmodromul Baikonur au înlocuit la bordul ISS o echipă care s-a întors pe Terra, aterizând tot în Kazahstan, pe 14 mai, după cinci luni perecute în spaţiu. Printre cei trei astronauţi care au revenit pe Terra s-a aflat şi canadianul Chris Hadfield, devenit o celebritate mondială, după ce şi-a împărtăşit experienţele de la bordul ISS cu numeroşii lui admiratori de pe reţelele de socializare.
Şi alţi astronauţi au postat mesaje pe Twitter, din spaţiu, înaintea lui, dar Chris Hadfield a alimentat cu mesaje reţelele de socializate de o manieră regulată şi abundentă, încă de la debutul misiunii sale, pe 19 decembrie.
Contul de pe Twitter al astronautului canadian este urmărit de peste 997.000 de persoane. El a postat pe Twitter fotografii şi înregistrări video spectaculoase realizate de la bordul ISS, care prezintă viaţa de la bordul staţiei.
Luca Parmitano şi Karen Nyberg, care au şi ei conturi pe Twitter, par să dorească să continue această tendinţă. Cei doi au început să posteze mesaje pe conturile lor de Twitter cu puţin timp înainte de decolare.
Această misiune de şase luni la bordul ISS va include mai multe ieşiri pe orbită şi o misiune demonstrativă a capsulei americane Cygnus, concepută pentru transportul spaţial de provizii.
Acesta a fost cel de-al doilea zbor "expres" care a dus astronauţi la bordul ISS, precedentul fiind efectuat cu succes în luna martie.
Zborurile spaţiale "expres" au fost aprobate după ce Rusia a lansat cu succes trei vehicule de tip cargo Progress în august, octombrie 2012 şi februarie 2013, care au reuşit să se conecteze la ISS după zboruri care au durat mai puţin de şase ore.
Rusia, rămasă singura ţară din lume care este capabilă să trimită astronauţi pe ISS, după retragerea din circulaţie a navetelor spaţiale americane în vara anului 2011, doreşte să folosească această nouă procedură pentru toate viitoarele zboruri ale vehiculelor spaţiale către Staţia Spaţială Internaţională.
Citește pe alephnews.ro: Ciolacu a ținut o ședință cu miniștrii din noul Guvern. Vor fi înghețate angajările la stat
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Înfiorător! Ce a apărut la locul accidentului din Roșiori? Oamenilor care trec pe stradă nu le vine să creadă
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 13:34
-
astăzi, 13:27
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână / Ucraina atacă un depozit de drone din Rusia