- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- MOSCOVA, (19.11.2012, 14:16)
- Florin Badescu
Trei astronauţi de pe ISS au revenit pe Terra la bordul unei capsule Soyuz
O capsulă rusească Soyuz, având la bord trei astronauţi, care s-au aflat într-o misiune de peste patru luni pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), a aterizat, luni dimineaţă, în stepele înzăpezite din Kazahstan.
Urmărește
301 afișări
Trei astronauţi de pe ISS au revenit pe Terra la bordul unei capsule Soyuz (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Rusul Iuri Malentchenko, americanca Sunitha Williams şi japonezul Akihiko Hoshide au revenit pe Terra la puţin după ora 02.00 GMT, aşa cum era prevăzut, a anunţat Centrul rus pentru controlul zborurilor spaţiale (TSOUP), aflat la periferia Moscovei.
Capsula cu cei trei astronauţi a aterizat cu o oră înainte de răsăritul Soarelui, la câţiva kilometri de zona prevăzută, la nord-est de Arkalyk, în centrul Kazahstanului, o fostă republică sovietică din Asia Centrală, a precizat un reprezentant de la NASA TV, care a difuzat imagini de la acest eveniment.
După ce au ieşit din capsula care i-a readus pe Terra, cei trei astronauţi s-au aşezat în câteva fotolii speciale şi au fost acoperiţi cu pături albastre pentru a se proteja de frig, întrucât temperatura din acel moment era de -10 grade Celsius.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Trump ține „Mitingul Victoriei” în Washington D.C. înainte de ceremonia de învestire de pe 20 ianuarie
-
COMENTARIU Lelia Munteanu: Va trece măcar de etapa întâi Acordul în trei etape Israel-Hamas?
-
Trump afirmă că va permite aplicaţiei TikTok să funcţioneze din nou, dar vrea ca SUA să deţină 50% din acţiuni
-
Iohannis: România salută eliberarea primului grup de ostatici, între care o româncă
Cei trei păreau într-o formă bună, americanca Williams şi japonezul Hoshide au zâmbit în faţa camerelor de luat vederi şi a reprezentanţilor ruşi care i-au întâmpinat.
Cosmonautul rus, cu un aer mult mai serios, a declarat că revenirea pe Terra s-a petrecut "admirabil de bine", atunci când un jurnalist l-a invitat să spună câteva cuvinte în faţa fotografilor şi a echipelor de televiziune de la faţa locului.
Cei trei astronauţi au fost apoi transportaţi într-un cort ridicat în apropiere pentru a fi supuşi unor teste medicale.
Un panou pe care se putea citi textul "Locul aterizării vehiculului spaţial Soyuz TMA-05+" a fost implantat în solul îngheţat, cu lovituri de ciocan, de către responsabilii locali, potrivit imaginilor transmise de NASA TV.
Trei avioane, 12 elicoptere şi şase vehicule de salvare au fost mobilizate pentru această aterizare, afirmă agenţia Ria Novosti. Toate operaţiunile s-au derulat cu bine, începând cu desprinderea capsulei Soyuz de ISS şi terminând cu revenirea ei pe solul terestru.
Cei trei astronauţi vor fi înlocuiţi de un nou echipaj, care va pleca pe 19 decembrie de pe cosmodromul rusesc din Baikonur. Echipajul va fi compus din rusul Roman Romanenko, americanul Thomas Marshburn şi canadianul Chris Hadfield.
Ei vor ajunge, tot cu ajutorul unei capsule Soyuz, la bordul ISS, unde se vor alătura echipajului deja prezent pe staţie, alcătuit în prezent din ruşii Oleg Noviţki şi Evgheni Tarelkin şi americanul Kevin Ford, ajuns pe ISS pe data de 25 octombrie.
Din 2009, şase astronauţi se află în permanenţă la bordul ISS, a cărei capacitate era limitată în trecut la doar trei persoane.
După retragerea din circulaţie a navetelor americane, în 2011, NASA depinde exclusiv de capsulele ruseşti Soyuz, care au trei locuri, pentru a-şi trimite astonauţii la bordul ISS şi plăteşte Rusiei suma de 63 de milioane de dolari pentru un loc la bordul acestor vehicule.
În ceea ce priveşte misiunile de aprovizionare, ISS depinde de vehiculele automatizate de tip cargo ruseşti Progress, europene (ATV) şi japoneze (HTV), care sunt create pentru a fi folosite o singură dată şi care se autodistrug arzând la reintrarea în atmosfera terestră, la finalul misiunii.
ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune.
ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 350 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.
Citește pe alephnews.ro: Choupette Lagerfeld, pisica celebrului designer, vine cu vești din viața de „milionară”. Călătorește cu jetul privat și are propria ei avere
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Pensii cu 660 lei mai mari pentru această categorie de pensionari din România. Vezi dacă te încadrezi!
CANCAN.RO
Tabel pentru bărbați și femei | Pe ce dată ieși la PENSIE, în funcție de luna și de anul nașterii
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:59
-
ieri, 22:18
Mii de oameni la mitingul lui Trump în Washingtown înainte de inaugurare