Trei noi specii de dinozauri, descoperite în Australia

Fosilele a trei noi specii de dinozauri care au trăit pe teritoriul Australiei au fost descoperite de o echipă de paleontologi australieni în provincia Queensland, potrivit unui studiu publicat în Public Library of Science One, informează bbc.co.uk.

Urmărește
1670 afișări
Imaginea articolului Trei noi specii de dinozauri, descoperite în Australia

Trei noi specii de dinozauri, descoperite în Australia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Paleontologii au descoperit trei specii noi de dinozauri, care au trăit pe teritoriul Australiei, după ce au examinat fosilele descoperite în provincia Queensland, potrivit unui articol publicat în revista PLOS One, informează bbc.co.uk.

Cercetătorii australieni au declarat că unul dintre cele trei schelete a aparţinut unui prădător fioros, înzestrat cu câte trei gheare puternice la fiecare dintre membrele superioare şi inferioare.

Celelalte două specii descoperite erau erbivore: una era înaltă şi semăna cu o girafă, cealaltă avea o constituţie robustă, similară celei a hipopotamului.

Aceste fosile sunt vechi de circa 100 de milioane de ani, datând din cretacicul mijlociu, şi au fost descoperite în sedimentele cunoscute sub numele de Winton Formation.

Scott Hucknell, paleontolog la Muzeul din Queensland, a declarat că exemplarul carnivor, care a primit numele Australovenator wintonensis, era mai mare şi mai înfiorător decât exemplarele din specia velociraptor, făcută celebră de filmele din seria "Jurassic Park".

"Considerat ghepardul epocii sale, Banjo (acesta este numele exemplarului descoperit din specia Australovenator wintonensis, n.r.) era uşor şi agil. Putea să doboare cu uşurinţă aproape orice vânat pe teren deschis", a explicat Scott Hucknell.

Cele trei schelete au primit numele unor personaje din celebrul cântec australian "Waltzing Matilda". Astfel, exemplarul carnivor a primit numele lui Banjo Patterson, care a compus "Waltzing Matilda" în Winton, în 1885, a explicat cotidianul australian Sydney Morning Herald.

 

Matilda, Clancy şi Banjo

Clancy este numele dinozaurului înalt, din specia Witonotitan wattsi, iar Matilda este dinozaurul cu alură de hipopotam, din specia Diamantinasaurus matildae.

Aceste două exemplare erbivore patrupede fac parte din clasa titanosaurilor - cele mai mari animale care au trăit pe Pământ.

Banjo şi Matilda - posibil prădător şi pradă - au fost descoperiţi împreună, într-un depozit sedimentar vechi de 98 de milioane de ani.

Cele trei specii noi readuc Australia pe harta internaţională a descoperirilor importante de dinozauri, pentru prima oară din 1981, anul descoperirii Muttaburrasaurului, un erbivor de talie mare, patruped, dar care se putea ridica în două picioare.

Fosilele noilor specii vor face parte din colecţia Museului de Istorie Naturală aflat în prezent în construcţie în Winton. Conducerea doreşte ca muzeul să devină gazda celei mai mari colecţii de fosile de dinozauri până în 2015, când construcţia clădirii va fi terminată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici