Gena care transformă carbohidraţii în grăsimi, descoperită de cercetători
Această genă, denumită DNA-PK, controlează procesul de metabolizare, la nivelul ficatului, a carbohidraţilor în grăsimi, au explicat cercetătorii de la University of California, într-un studiu publicat în revista Cell.
"Sperăm ca această descoperire să îi ajute pe oameni, într-o bună zi, să mănânce pâine, paste şi orez fără să se teamă că se vor îngrăşa", a declarat Roger Wong, coautor al studiului.
Şoarecii testaţi în laborator, care prezentau o variantă cu o secvenţă incompletă a acestei gene, au rămas slabi chiar şi atunci când au fost supuşi unui regim de îngrăşare accelerată.
Şoarecii cu gena DNA-PK dezactivată au rămas slabi şi aveau cu 40% mai puţină grăsime decât şoarecii din grupul de control şi mai puţin colesterol, contribuind astfel la scăderea semnificativă a riscului de apariţie a maladiilor cardiace.
Deoarece această genă este prezentă şi în genomul uman, cercetătorii consideră că această descoperire poate fi folosită pentru producerea unor medicamente de prevenire a obezităţii.