Trezirea înainte de a suna alarma este stresantă. Sfaturi pentru a vă continua somnul până dimineaţă

  • Mulţi oameni se tem de sunetul puternic al ceasului deşteptător, care semnalează începutul unei zile de lucru aglomerate.
  • Alţii îşi doresc să nu se trezească până nu aud alarma de dimineaţă.
  • Trezirea cu câteva minute sau chiar ore înainte de alarmă nu este un fenomen nou, spun experţii în somn, dar poate provoca oamenilor un disconfort incredibil.
Urmărește
1209 afișări
Imaginea articolului Trezirea înainte de a suna alarma este stresantă. Sfaturi pentru a vă continua somnul până dimineaţă

Trezirea înainte de a suna alarma este stresantă. Sfaturi pentru a vă continua somnul până dimineaţă

Mai mult de o treime dintre americani dorm mai puţine ore pe noapte decât recomandarea minimă de şapte ore, potrivit Centrelor pentru controlul şi prevenirea bolilor din SUA.
 
Potrivit Institutului Naţional de Sănătate, studiile din întreaga lume arată că între 10% şi 30% din populaţie se luptă cu insomnia, definită ca fiind dificultatea constantă de a adormi şi incapacitatea de a reveni la somn după ce se trezesc în noapte.
 
Cei care se confruntă cu insomnia pot avea o combinaţie de "treziri nocturne" şi ceea ce este catalogat drept "treziri matinale", potrivit unui studiu din 2009 al Centrului de Cercetare Epidemiologică a Somnului de la Stanford şi al altor universităţi, potrivit CNN.
 
Studiul constată că unele persoane se pot confrunta cu treziri timpurii fără alte simptome ale insomniei, cum ar fi "dificultăţi în iniţierea somnului", "treziri nocturne" şi "somn nerestaurator", adică un somn care nu este substanţial chiar şi cu orele recomandate.
 
Este un mic mit faptul că insomnia înseamnă doar adormitul", a declarat Rebecca Robbins, specialist în somn, instructor în cadrul Diviziei de medicină a somnului de la Harvard Medical School. „O plângere comună este somnolenţa excesivă şi trezirea şi senzaţia de lipsă de odihnă".
 
În timp ce tratamentele pentru insomnie includ terapia cognitiv-comportamentală şi medicamente, alte sfaturi zilnice pot avea un impact asupra trezirii matinale. O tulburare acută de somn ar putea fi în joc pentru cineva care nu se confruntă cu insomnie cronică, dar care se trezeşte devreme.

Sfaturi pentru a vă continua somnul până dimineaţă

Trezirea constantă înainte de acel sunet zilnic este dublată de o imensă frustrare de a nu adormi la loc. Stresul se poate simţi izolant şi atotcuprinzător, având mai multă întâietate decât problema iniţială a somnului.
 
Cu toate acestea, există câteva lucruri pe care le puteţi face pentru a vă ajuta să adormiţi la loc până dimineaţă.
  • Nu vă uitaţi la ceas sau la telefon
Dacă vă treziţi brusc, nu verificaţi ceasul. Să afli că este ora 3 dimineaţa când ai setat alarma pentru ora 7 poate provoca un stres sporit în legătură cu orele de somn pe care sperai să le obţii.
 
„Anxietatea şi frustrarea se acumulează. Urmărirea ceasului devine o obişnuinţă, iar acest răspuns obişnuit de frustrare şi anxietate provoacă, de asemenea, un răspuns de stres în organism", a declarat Wendy Troxel, specialist în somn, cercetător comportamental senior la Rand Corp.

Atunci când stresul primează, nivelul de cortizol creşte, iar organismul devine alert. Acest proces este contraproductiv pentru menţinerea somnolenţei; creierul devine hiper-angajat.

Dacă alarma este pe telefon, verificarea ceasului poate reprezenta un declanşator şi mai semnificativ. Luaţi în considerare obţinerea unei alarme care nu este ataşată la telefon.

  • Ridicaţi-vă din pat 
În mod paradoxal, experţii spun să vă ridicaţi din pat, chiar şi la ora 3 dimineaţa. „Abandonaţi ideea de a vă întoarce la somn", a spus Troxel. „Când faci asta, când laşi să dispară presiunea că somnul nu este atât de solicitant, este mai probabil ca somnul să revină”.
 
Într-o tehnică de control al stimulilor, vă puteţi distrage atenţia creierului cu o sarcină banală pentru a ajuta la revenirea somnolenţei mai repede decât să rămâneţi frustraţi în pat.
 
„Schimbaţi mediul. Ridicaţi-vă din pat", a spus Robbins. „Încearcaţi să vă resetaţi creierul şi ţineţi luminile scăzute".
 
Orice, de la citirea unei cărţi la tricotat sau ascultarea de muzică uşoară (dar fără a folosi telefonul) poate distrage pozitiv creierul. Odată ce somnolenţa se instalează din nou, îndreptaţi-vă din nou spre pat. Înregistraţi ce funcţionează şi ce nu funcţionează
  • Înregistraţi ce funcţionează şi ce nu funcţionează

Dasgupta recomandă să ţineţi evidenţa nu numai a orei la care v-aţi culcat şi v-aţi trezit într-o anumită noapte, ci şi a tehnicilor de calmare, a factorilor de mediu - şi chiar a rutinelor de nutriţie şi exerciţii fizice care par să vă ajute să dormiţi în acea zi.

Depinde, de asemenea, de ritmul nostru circadian dat, sau de ciclul solar de 24 de ore pe care funcţionează organismul şi care ne avertizează când se instalează somnolenţa noaptea. Dacă se schimbă orice factor de mediu, cum ar fi călătoriile, programul de lucru sau iluminatul, ritmul circadian al organismului poate fi dezactivat, semnalând o trezire timpurie incomodă înainte de alarmă, a spus Dasgupta.

În acest caz, schimbarea iluminatului într-o anumită cameră sau obţinerea unui iluminat alternativ ar putea fi de ajutor.

Relaxarea musculară progresivă poate funcţiona - începeţi de la degetele de la picioare, strângeţi muşchii timp de trei secunde şi eliberaţi. Respiraţi pe parcursul acestui proces. Exerciţiul de respiraţie 4-7-8 cuplat cu relaxarea musculară poate avea succes, a spus Dasgupta. Inspiri timp de 4 secunde, ţii respiraţia timp de 7 secunde şi expiri timp de 8 secunde.

Aceleaşi tehnici nu funcţionează pentru toată lumea, dar practicarea diferitelor strategii care pot afecta somnul este esenţială, construind în cele din urmă o rutină bine urmată.

Dacă problema continuă dincolo de trei ori pe săptămână timp de trei luni, Robbins recomandă să vorbiţi cu un specialist în somn. Este posibil să fie nevoie de mai mult decât o simplă schimbare de obiceiuri.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici