- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (27.10.2012, 09:52)
- Alina Dan - Mediafax ,
TRUCURI la îndemână pentru a menţine aspectul sănătos al pielii pe timp de toamnă
Alimentele bogate în nutrienţi precum acizii graşi omega 3, vitaminele A şi C, dar şi hidratarea corespunzătoare şi utilizarea produselor de spălare adecvate sunt doar câteva dintre elementele care asigură un aspect sănătos al pielii, susţin specialiştii contactaţi de MEDIAFAX.
Urmărește
2213 afișări
TRUCURI la îndemână pentru a menţine aspectul sănătos al pielii pe timp de toamnă (Imagine: Shutterstock)
Pielea este oglinda sănătăţii noastre, iar aspectul acesteia este legat de un stil de viaţă echilibrat, care implică atât o alimentaţie ghidată de anumite norme, cât şi un ritual de îngrijire adaptat fiecărui tip de persoană.
Astfel, responsabili pentru o piele frumoasă sunt anumiţi nutrienţi - acizii graşi omega 3, vitaminele din grupul B, vitamina A, vitamina C, antioxidanţii, seleniul, cuprul şi zincul - şi de aceea sunt indicate spre a fi consumate toate alimentele care îi conţin în cantitate mare.
"Din produsele de sezon, absolut toate legumele şi fructele sunt excepţionale, cu o notă maximă pentru ardeii roşii şi gogoşari, spanac şi broccoli, nuci, fructe de pădure de sezon - cătină, porumbe şi măceşe - şi strugurii negri. Dintre produsele străine, avocado şi ceaiul verde sunt excepţionale şi trebuie folosite cât mai des. În orice sezon, pentru menţinerea unui tegument sănătos este bun iaurtul, un concentrat mineralo-vitaminic adevărat. Aceeaşi menţiune pozitivă poate fi făcută şi pentru peşte, care este bogat în grăsimi sănătoase omega 3", a explicat pentru MEDIAFAX nutriţionistul Corina Zugravu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
De evitat, spune aceasta, sunt pâinea albă, sarea în cantităţi mari, alcoolul în exces, băuturile energizante, fumatul, alimentele conservate, fezandate, fermentate în exces şi mezelurile care, în timp, pot conferi pielii un aspect tern.
Nici ciocolata nu este tocmai un aliment indicat, deoarece studiile au arătat că ea poate favoriza apariţie acneei. Cu toate acestea, ciocolata neagră, consumată în cantităţi moderate, dar şi tratamentele de înfrumuseţare de tipul împachetărilor cu ciocolată sunt benefice pentru menţinerea unui aspect sănătos al pielii.
"Să evităm şi expunerea exagerată la soare (inclusiv la solar, care este un adevărat pericol), dar să nu evităm, chiar dacă este toamnă sau chiar iarnă, să stăm la soare, cu faţa neacoperită de creme protectoare, 10-15 minute de trei ori pe săptămână. În felul acesta ne asigurăm vitamina D atât de necesară în diferite procese metabolice", recomandă Corina Zugravu.
Citeşte şi:
Patru mituri despre un ten perfect
În ceea ce priveşte cauzele descuamării, dar şi modul de a preveni această situaţie neplăcută şi inestetică, medicul estetician Mihaela Leventer spune: "Pielea se cojeşte în mod firesc după ce a fost bronzată în sezonul estival. Celulele moarte se desprind şi, treptat, culoarea pielii revine la normal. Odată cu răcirea vremii şi cu nevoia de haine groase şi ciorapi, pielea se usucă excesiv şi se desprinde, mai ales pe gambe. Uscăciunea este favorizată de frecarea cu hainele, de băile prelungite, de utilizarea unor produse de spălare nepotrivite. Pentru a evita aspectul de cojire al pielii ar trebui să facem băi scurte cu săpunuri blânde, emoliente. În magazinele de cosmetice şi în farmacii există chiar săpunuri "fără săpun" - care sunt surfactanţi ce curăţă pielea şi o emoliaza în acelaşi timp. După baie, trebuie utilizat un lapte de corp care să conţină un agent emolient, keratolitic şi hidratant. Foarte bune sunt produsele cu uree între 3%-15%".
Iar, pentru că frumuseţea vine şi din interior, specialiştii recomandă renunţarea la mesele copioase, târzii şi stropite din belşug cu alcool.
"Mesele prea îmbleşugate şi stropite cu alcool, eventual festinurile cu durată mare, care se întind şi pe perioada nopţii, sunt inamici ai sănătăţii, diminuând şi caracteristicile pozitive ale pielii - supleţea şi catifelarea. Consumul exagerat de dulciuri, de mezeluri, de carne roşie au şi ele urmări negative. Lipsa micului dejun, deşi nu direct, poate avea consecinţe negative, prin lipsa materialului care ajută la refacerea elasticităţii şi catifelării", spune nutriţionistul.
Evitarea încăperilor cu aer uscat - umidificatoarele sunt o soluţie în acest sens-, a hainelor sintetice sau aspre care agresează pielea, a activităţii în fum de ţigară, dar şi 7-8 ore de somn sunt alte metode de a vă păstra pielea sănătoasă.
Ritualurile de îngrijire acasă pot fi la fel de eficiente ca acelea din cabinetele cosmetice. Un gomaj şi o mască pe bază de argilă aplicată o dată pe săptămână pot face minuni atât în cazul femeilor, cât şi al bărbaţilor. Desigur, crema hidratantă aleasă în funcţie de tipul de ten nu trebuie să lipsească.
Citeşte şi:
Cele mai frecvente greşeli de machiaj
"Zeama de castraveţi este uşor decongestionantă şi astringentă şi este folosită în tratamentele cosmetice tradiţionale de reducere a pungilor de sub ochi. Măştile cu ou, ulei de ricin şi alcool se recomandă pe scalp celor cu intoleranţă la spălarea părului cu şampon. Mierea de albine este un bogat suport energetic şi contribuie la vindecarea mai rapidă a unor ulceraţii cutanate; mai poate fi folosită pe ten pentru curăţare şi masaj. Zaţul de cafea poate fi folosi în locul unui scrab (creme de gomaj) pentru că abrazează fin pielea. Uleiul de măsline poate fi folosit la demachiat sau se poate aplica pe pielea foarte uscată înainte de spălare cu scop emolient. Oţetul cojeşte pielea şi calmează arsura. Sunt şi alte ingrediente din cămară care sunt folositoare în diverse situaţii. Utilizarea lor se face doar de către cei care au o toleranţă cutanată bună", sunt câteva sfaturi la îndemână oferite de esteticianul Mihaela Leventer.
În ceea ce priveşte tratamentele naturiste pentru piele, specialiştii avertizează: "Nu sunt lipsite de risc pentru că pot produce alergii". Astfel, în zona noastră geografică, cele mai multe alergii de contact apar de la propolis, aloe vera şi extract de castane. De aceea, "produsele naturiste se adresează celor care nu au probleme speciale de piele şi care cred că leacurile de tip «farmacia bunicii» sunt de preferat", concluzionează esteticianul.
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Patru mituri despre un ten perfect
Citește și: Cinci sfaturi pentru a avea un ten frumos
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:23
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1064. Zelensky: Ucraina se va alătura NATO dacă Trump doreşte / Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
-
astăzi, 14:20