- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (28.02.2013, 14:31)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Turistul spaţial Dennis Tito vrea să lanseze o misiune cu echipaj uman spre Marte
Milionarul american Dennis Tito, primul turist care a ajuns în spaţiu, a dezvăluit miercuri un proiect ambiţios, care vizează organizarea unei misiuni spaţiale cu echipaj uman la bord ce va fi lansată spre Marte în 2018.
Urmărește
362 afișări
Turistul spaţial Dennis Tito vrea să lanseze o misiune cu echipaj uman spre Marte (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Misiunea va avea o durată de 501 zile, dar finanţarea ei rămâne incertă.
Milionarul american nu a comunicat costul estimativ al acestui proiect, finanţat din donaţii private, însă a spus că nu contează pe o participare financiară a NASA, agenţia spaţială americană.
Robert Zubrin, preşedintele asociaţiei private Mars Society - care nu are însă nimic în comun cu acest proiect -, consideră că o astfel de misiune este posibilă "cu un buget de 1-2 miliarde de dolari".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum stai departe de răceli în sezonul rece? Ardeiul iute și turmericul pot stimula sistemul imunitar
-
Războiul din Ucraina, ziua 989. Putin spune că propunerile lui Trump privind Ucraina merită atenţie / SUA vor trimite Kievului 6 miliarde de dolari în ajutor militar până la finalul mandatului lui Biden
-
După Moldova o nouă ţară din fostul URSS pregăteşte un referendum de aderare la UE. Rusia a fost vehement contra
-
„Olaf este un prost”. După politica americană, Musk intră şi în cea europeană cu un atac la cancelarul german
Acest periplu istoric de 501 zile, care va include o survolare a planetei roşii la altitudinea de 160 de kilometri, este posibil graţie unei alinieri planetare care se produce la fiecare cinci ani", plasând Terra şi Marte la cea mai mică distanţă dintre ele, a declarat într-o conferinţă de presă Dennis Tito, în vârstă de 72 de ani.
În plus, acel zbor spaţial va coincide cu un ciclu de slabă activitate solară, permiţând o expunere mai mică la radiaţii - unul dintre cele mai mari pericole la care sunt expuşi astronauţii.
Grupul de "aventurieri" constituit în jurul lui Dennis Tito a înfiinţat fundaţia Inspiration Mars, care intenţionează să recruteze candidaţii pentru alcătuirea echipajului de două persoane - de preferinţă un cuplu, bărbat şi femeie, de vârstă mijlocie - pentru a efectua această misiune spaţială, "în calitate de cetăţeni privaţi", a precizat Dennis Tito.
Lansarea a fost programată pentru data de 5 ianuarie 2018.
"Va fi o misiune pentru America care va genera cunoştinţe, experienţă şi un impuls pentru următoarea eră majoră din explorarea spaţială (...) şi va inspira următoarea generaţie de exploratori", a subliniat milionarul american.
Sistemul va consta într-un lansator de mari dimensiuni, o capsulă modificată, care va fi propulsată dincolo de orbita terestră pentru a se plasa pe traiectoria spre Marte, şi un modul locuibil gonflabil care va fi umflat după lansare.
Misiunea se va baza pe tehnologiile existente şi verificate în domeniul transportului spaţial, provenind din sectorul aerospaţial privat, concepute de specialiştii care lucrează pentru NASA şi Staţia Spaţială Internaţională (ISS).
Milionarul american nu exclude posibilitatea unei cooperări internaţionale pentru acest proiect.
Un purtător de cuvânt de la NASA a precizat într-un comunicat că agenţia spaţială americană "va continua discuţiile cu Inspiration Mars pentru a determina în ce fel va putea să colaboreze cu această fundaţie privată pentru o serie de activităţi ce ar putea fi un «supliment» pentru zborurile (sale) spaţiale cu echipaj uman la bord şi pentru proiectele (sale) de explorare a planetei Marte".
NASA a rămas însă destul de vagă în ceea ce priveşte misiunea spaţială spre Marte cu echipaj uman la bord pe care intenţionează să o lanseze cel mai devreme pentru anul 2030, privilegiind până atunci misiunile robotizate, precum aceea a roverului Curiosity, aflat pe planeta roşie din august 2012.
John Logsdon, fostul director al Space Policy Institute din cadrul Universităţii George Washington, consideră că acest proiect "nu este imposibil, dar este foarte puţin plauzibil", citând probleme de finanţare şi dificultăţi tehnologie, fără a uita riscul crescut cu care se va confrunta echipajul.
"În afară de bani, cea mai mare problemă va consta în capacitatea acestui grup de a integra toate aceste tehnologii într-un sistem unic de zbor", a declarat el. "În plus, riscul ca ceva să meargă prost este ridicat. Odată ce îşi vor începe călătoria, astronauţii nu vor mai putea să facă cale întoarsă", a adăugat John Logsdon.
Dennis Tito a fost prima persoană care nu era astronaut profesionist care a zburat în spaţiu, în 2001, atunci când a cumpărat un loc la bordul unei capsule ruseşti Soyuz pentru a ajunge la bordul ISS, unde a rămas timp de o săptămână.
Citește pe alephnews.ro: Ce este sindromul „phone hand” și cum îți afectează articulațiile? Kinetoterapeut: „Trebuie să fim atenți la greutatea smartphone-ului”
Citește pe www.zf.ro: Cutremur într-o industrie deja pe butuci. Acţiunile celor mai mari companii auto europene se prăbuşesc după victoria lui Donald Trump. Preşedintele promite noi măsuri drastice pentru cei ce fac business cu SUA
Citește pe www.zf.ro: Revoluţie la o fabrică din România. Cum s-a întâmplat asta
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Care ar fi planul lui Donald Trump față de Ucraina? Apropiați ai acestuia fac referire la aderarea ucrainenilor la NATO
Cutremur într-o industrie deja pe butuci. Acţiunile celor mai mari companii auto europene se prăbuşesc după victoria lui Donald Trump. Preşedintele promite noi măsuri drastice pentru cei ce fac business cu SUA
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
PROSPORT.RO
Fostul soț al Cristinei Bâtlan de la Imperiul Leilor a provocat un accident grav! Doi polițiști au fost răniți în urma coliziunii
CANCAN.RO
Obiceiul care poate duce la tulburări neurologice GRAVE. Avertismentul medicului nutriționist Mihaela Bilici pentru românii care nu renunță la el
GANDUL.RO
Incineratorul Repsan Energy Oarja, închis de autorități după o descindere de proporții! Bomba ecologică a fost oprită și destructurată
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe