Tutunul, alcoolul, fast-food-ul şi combustibilii fosili ucid 2,7 milioane de oameni pe an în Europa

OMS susţine, într-un nou raport, că tutunul, combustibilii fosili, alimentele ultraprocesate şi alcoolul sunt responsabile pentru 2,7 milioane de decese pe an în Europa

Urmărește
140 afișări
Imaginea articolului Tutunul, alcoolul, fast-food-ul şi combustibilii fosili ucid 2,7 milioane de oameni pe an în Europa

Tutunul, alcoolul, fast-food-ul şi combustibilii fosili ucid 2,7 milioane de oameni pe an în Europa

OMS arată că industriile puternice sunt la originea problemelor de sănătate şi a morţii premature prin utilizarea unui marketing „înşelător” şi prin faptul că interferează cu eforturile guvernelor de a preveni bolile mortale precum cancerul, bolile de inimă şi diabetul.

Tutunul, alcoolul, alimentele ultraprocesate (UPF) şi combustibilii fosili ucid 2,7 milioane de persoane pe an în Europa, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care a cerut guvernelor să impună o reglementare mai strictă a produselor dăunătoare pentru sănătate.

Noul raport susţine că tutunul, combustibilii fosili, FPSU şi alcoolul sunt responsabile de peste 7.400 de decese în fiecare zi în cele 53 de state europene. În total, cele patru industrii cauzează aproximativ 2,7 milioane de decese anual în Europa, adică aproximativ un sfert (24,5%) din totalul mortalităţii.

Constatările agenţiei de sănătate reprezintă un atac fără precedent la adresa daunelor uriaşe pe care marile corporaţii şi produsele lor le provoacă sănătăţii umane. Raportul descrie modul în care „marile industrii” folosesc metode deschise şi ascunse pentru a-şi spori profiturile prin întârzierea şi deraierea politicilor de îmbunătăţire a sănătăţii populaţiei, conform The Guardian.

„Un număr mic de corporaţii transnaţionale (...) exercită o putere semnificativă asupra contextelor politice şi juridice în care îşi desfăşoară activitatea şi obstrucţionează reglementările de interes public care ar putea avea un impact asupra marjelor lor de profit”, a declarat OMS.

Hans Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa, a declarat: „În ceea ce priveşte Europa, nu este vorba de o problemă de sănătate: <Printre tacticile industriei se numără exploatarea persoanelor vulnerabile prin strategii de marketing orientate, inducerea în eroare a consumatorilor şi afirmaţii false cu privire la beneficiile produselor lor sau la acreditările lor ecologice>”.

Tacticile desfăşurate de „marile industrii comerciale” subminează măsurile de reducere a fumatului, a consumului de alcool şi a obezităţii, care sunt cele mai mari cauze ale îmbolnăvirilor evitabile.

Cifrele vin în urma unei cercetări din 2023, care a constatat că alcoolul, tutunul, alimentele şi băuturile procesate şi combustibilii fosili au provocat 19 milioane de decese pe an la nivel mondial, adică 34% din totalul deceselor.

Analiza OMS arată că toate ţările europene nu sunt pe drumul cel bun pentru a îndeplini obiectivele de dezvoltare durabilă ale ONU de oprire a creşterii obezităţii sau de reducere cu 30% a fumatului în rândul persoanelor cu vârsta de 15 ani şi peste. Cele 53 de ţări consumă împreună mai mult alcool decât orice altă regiune la nivel mondial.

În ciuda riscurilor pentru sănătate, doar o minoritate de ţări europene a interzis fumatul în spaţiile publice, în timp ce eforturile de a face produsele nocive mai puţin atrăgătoare prin ambalaje transparente, impozitarea alcoolului şi etichetarea alimentelor nu au fost, de asemenea, implementate pe scară largă, se arată în raport.

OMS estimează că tutunul este responsabil de peste 1 milion de decese pe an, 10% din totalul deceselor din Europa. Aproape 600.000 de decese sunt cauzate în fiecare an de combustibilii fosili (5% din totalul deceselor), în timp ce alcoolul provoacă peste 400.000 de decese pe an. Mai mult de 350.000 de oameni mor în fiecare an din cauza consumului excesiv de carne procesată, băuturi zaharoase şi alimente grase şi sărate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici