Un antibiotic uitat din anii '40 ar putea fi arma secretă împotriva superbacteriilor

Un studiu publicat în PLOS Biology readuce în atenţie un antibiotic abandonat în urmă cu 80 de ani, care ar putea deveni crucial în lupta împotriva bacteriilor rezistente la medicamente.

Urmărește
22049 afișări
Imaginea articolului Un antibiotic uitat din anii '40 ar putea fi arma secretă împotriva superbacteriilor

Un antibiotic uitat din anii '40 ar putea fi arma secretă împotriva superbacteriilor

Medicamentul, numit streptotricină şi redenumit nourseothricin, a fost descoperit în anii 1940, dar a fost abandonat din cauza îngrijorărilor legate de efectele toxice asupra rinichilor, notează Science Alert.

Cercetătorii de la Universitatea Harvard au descoperit acum că o variantă a sa, streptotricina F (S-F), este eficientă şi sigură.

Importanţa descoperirii este majoră deoarece poate combate bacteriile gram-negative, care sunt foarte greu de tratat, este eficient împotriva bacteriilor rezistente la medicamentele actuale, nu prezintă toxicitate pentru rinichi în noua sa formă şi acţionează diferit faţă de antibioticele existente.

„Bacteriile din sol au dezvoltat natural acest antibiotic pentru a-şi proteja teritoriul. După eoni de evoluţie, au găsit o modalitate de a penetra armura bacteriilor gram-negative", explică patologul James Kirby de la Harvard.

Cercetătorii lucrează acum la îmbunătăţirea acestui antibiotic pentru a-l face şi mai eficient împotriva superbacteriilor, într-un moment în care OMS avertizează că bacteriile rezistente la medicamente reprezintă una dintre cele mai mari ameninţări la adresa sănătăţii globale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici