Un aparat pentru bolnavii de cancer a fost inaugurat la Galaţi. Investiţia este de 2 milioane euro

Un accelerator liniar de particule pentru pacienţii cu afecţiuni oncologice a fost pus în funcţiune vineri, la Galaţi, în prezenţa ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila. Spitalul din Galaţi mai are un echipament asemănător care este utilizat zilnic de zeci de pacienţi.

Urmărește
726 afișări
Imaginea articolului Un aparat pentru bolnavii de cancer a fost inaugurat la Galaţi. Investiţia este de 2 milioane euro

spitalulurgentagalati.ro

Vineri, în cadrul secţiei de Radioterapie de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei" din Galaţi a fost pus în funcţiune cel de-al doilea accelerator liniar de particule. Unitatea medicală gălăţeană îşi consolidează astfel poziţia de centru regional în tratamentul bolnavilor de cancer.

„De astăzi, pacienţii cu afecţiuni oncologice se pot trata la Galaţi cu ajutorul a două acceleratoare liniare de particule. Noul echipament medical, care a fost deja pus în funcţiune, este unul dintre cele mai performante din lume, fiind dotat cu tehnologie de ultimă generaţie. Galaţiul este unul dintre puţinele centre medicale din ţară ce deţine două acceleratoare liniare de particule pentru tratarea cancerului şi singurul din această zonă a ţării. Radioterapia realizată cu acceleratorul liniar de particule creşte foarte mult şansele de vindecare, acesta fiind principalul motiv pentru care am luptat ca Galaţiul să devină un puternic centru în domeniul diagnosticării şi tratării cancerului", a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

Zilnic, medicii de la secţia de Radioterapie realizează cu acceleratorul liniar de particule, inaugurat la sfârşitul lui 2019, aproximativ 50 de şedinţe. În total, de la inaugurarea primului accelerator liniar de particule, la Galaţi au fost realizate aproximativ 37.000 de şedinţe de radioterapie.

La inaugurarea celui de al doilea accelerator de la Galaţi a participat şi ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

„15 astfel de acceleratoare au fost instalate în ţară, în 11 locaţii, dintre care două sunt instalate deja aici, la Galaţi. Galaţiul este un oraş important dincolo de numărul mare de locuitori, care are şi resursă umană calificată în acest domeniu, iar Facultatea de Medicină din Galaţi poate să pregătească specialişti şi o face pentru ca aceste aparate să poată fi utilizate. Este importantă această regionalizare, care permite accesul la radioterapie de înalt nivel, lucru care se întâmplă aici. Mă bucur că pacienţii au acces la astfel de soluţii terapeutice”, a spus Alexandru Rafila.

Valoarea investiţiei, care include achiziţionarea celui de-al doilea accelerator liniar de particule şi amenajarea buncărului, este de peste 2,1 milioane de dolari, fonduri de la Banca Mondială, în cadrul unui program derulat de Ministerul Sănătăţii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici