- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (16.02.2013, 12:50)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un ASTEROID de 45 de metri a trecut foarte aproape de Terra. Le Monde: Evenimentul reprezintă în acelaşi timp un fapt insignifiant şi unul excepţional
Un asteroid cu diametrul de 45 de metri, monitorizat cu mare atenţie de NASA, a trecut vineri seară la mică distanţă de Terra, însă nu a existat riscul de producere a unei coliziuni. Asteroidul 2012 DA 14 a trecut aproape de Terra, fără să provoace pagube, după ce mai multe fragmente de meteorit au căzut în dimineaţa aceleiaşi zile în Rusia, explodând şi rănind aproximativ o mie de persoane.
Urmărește
23149 afișări
Un ASTEROID de 45 de metri trece foarte aproape de Terra. NASA transmite LIVE VIDEO (Imagine: Captură Video)
Trecerea asteroidului 2012 DA 14 la mică distanţă faţă de Terra reprezintă în acelaşi timp un fapt insignifiant cât şi unul excepţional, afirmă jurnaliştii de la Le Monde. Insignifiant pentru că evenimentul nu a schimbat nimic din cursul normal al lucrurilor de pe planeta noastră; excepţional pentru că un corp ceresc cu o astfel de mărime nu a trecut niciodată atât de aproape de Terra cu atât de multe priviri îndreptate asupra lui.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Netanyahu plănuieşte să-i concedieze şi pe şefii IDF şi Shin Bet - surse
-
Noul ministru al Apărării din Israel are origini româneşti. Cine este Israel Katz
-
Protestatarii încep să se adune la Ierusalim şi Tel Aviv după ce Gallant a fost demis
Cu un diametru de circa 50 de metri şi o greutate de 150.000 de tone, asteroidul 2012 DA 14 a trecut vineri, în jurul orei 19.25 GMT, la mai puţin de 28.000 de kilometri de suprafaţa planetei noastre, deasupra zonei de est a Oceanului Indian, de lângă insula indoneziană Sumatra.
La scara Sistemului Solar, această distanţă poate fi comparată cu diametrul unui fir de păr: totuşi, asteroidul a trecut, cu o viteză de aproape 8 kilometri pe scundă, între suprafaţa Terrei şi sateliţii geostaţionari, care plutesc în spaţiu la o altitudine de circa 36.000 de kilometri. În ciuda acestei apropieri inedite, asteroidul nu a putut fi văzut cu ochiul liber.
ASTEROIDUL ar fi putut distruge, în caz de impact, un oraş mare. Este cel mai mare asteroid detectat vreodată de oamenii de ştiinţă care trece atât de aproape de Terra, a precizat agenţia spaţială americană NASA.
Descoperit în februarie 2012, asteroidul 2012 DA 14 a trecut cel mai aproape de planeta noastră la o distanţă de 27.600 de kilometri, o zecime din distanţa dintre Terra şi Lună, vineri, la ora 19.25 GMT, deasupra zonei de est a Oceanului Indian, de lângă insula indoneziană Sumatra, cu o viteză de 7,8 kilometri pe secundă.
Asteroidul a trecut faţă de Pământ la o distanţă mai mică decât altitudinea la care se află anumiţi sateliţi.
Citeşte şi:
Scenarii pentru devierea asteroizilor: Oamenii de ştiinţă studiază trei metode diferite ce ar putea fi folosite
"În medie, un asteroid cu o astfel de mărime se apropie atât de mult de Terra o dată la 40 de ani şi riscă să se ciocnească cu planeta noastră la fiecare 1.200 de ani", a precizat, săptămâna trecută, Donald Yeomans, directorul departamentului Near Earth Object (NEO), din cadrul Jet Propulsion Laboratory, într-o conferinţă de presă telefonică.
Asteroidul a putut fi urmărit cu un telescop amator în Europa de Est, Australia şi în Asia, unde este noapte. El a apărut ca un punct strălucitor care se deplasează pe cer.
"Această survolare va oferi o ocazie unică oamenilor de ştiinţă pentru a studia de foarte aproape un obiect care trece la o distanţă atât de mică de Terra", se afirmă într-un mesaj postat de agenţia spaţială NASA pe site-ul ei oficial.
Agenţia spaţială americană a subliniat faptul că "acordă cea mai mare prioritate monitorizării asteroizilor care trec foarte aproape de orbita terestră, cu scopul de a proteja planeta".
Goldstone Solar System Radar pe care NASA îl deţine în deşertul Mojave din California va continua monitorizarea asteroidul pe 16, 18, 19 şi 20 februarie.
Ţinând cont de mărimea asteroidului, imaginile obţinute de acest radar vor fi fără îndoială reduse cu un maximum de câţiva pixeli, precizează agenţia americană.
Asteroidul este monitorizat şi cu numeroase telescoape din lumea întreagă, întrucât savanţii doresc să îi determine viteza de rotaţie în jurul propriei axe, dar şi compoziţia sa internă.
Live video from your Android device on Ustream
Postul de televiziune al NASA a transmis în direct, timp de o jumătate de oră începând cu ora 19.00 GMT, până când asteroidul a trecut prin punctul cel mai apropiat de Terra, la ora 19.25 GMT.
NASA a realizat totodată o animaţie în timp real a deplasării şi poziţionării asteroidului în raport cu Terra, însoţită de imagini în timp real sau aproape real, provenind de la observatoarele astronomice din Australia şi din Europa.
Dacă acest asteroid, considerat de talie mică, întrucât are diametrul de 45 de metri, s-ar prăbuşi pe Terra, el ar produce pagube comparabile cu asteroidul căzut în Siberia centrală în 1908, în regiunea Tunguska, afirmă Tim Spahr, cercetător la Minor Planet Center din cadrul Universităţii Harvard.
Acest astronom estimează că şocul ar echivala cu o bombă de 2,4 megatone, suficient de puternică pentru a devasta o suprafaţă întinsă, dar care nu ar fi catastrofică la nivel mondial.
Potrivit anumitor estimări, unda de şoc din regiunea Tunguska a fost de câteva sute de ori mai mare decât aceea provocată de bomba de la Hiroshima, distrugând întreaga pădure pe o rază de 20 de kilometri.
Prin comparaţie, meteoritul considerat responsabil cu extincţia dinozaurilor în urmă cu 66 de milioane de ani avea un diametru de 10 kilometri, a precizat Tim Spahr.
NASA afirmă că a descoperit deja 95% dintre cei mai mari asteroizi, cu diametre de peste 1 kilometru, care se află în apropiere de Terra.
În total, astronomii au detectat şi catalogat 9.500 corpuri cereşti de diverse mărimi care trec aproape de Terra, cu ajutorul telescoapelor şi al sateliţilor, iar această cifră reprezintă probabil o zecime din numărul lor total.
Citește pe alephnews.ro: Greșesc sau nu sondajele americane? Care sunt cele 3 scenarii în care ar putea câștiga Kamala Harris alegerile din SUA
Citește pe www.zf.ro: Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Rezultatele din șapte state swing vor decide Președintele SUA. Republicanii susțin că Trump va lua Pennsylvania, care are cele mai multe voturi electorale
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a ales de averea Ronei Hartner. Motivul pentru care fiica ei nu a primit o moștenire prea mare
CANCAN.RO
„Eu sunt Ilinca”. Soția lui George Simion anunță o surpriză editorială în podcast-ul lui Codin Maticiuc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe