- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (09.07.2011, 15:03)
- , ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un baston virtual îi ajută pe nevăzători să se orienteze mai bine în spaţiu
Un baston virtual, inventat de cercetătorii de la Universitatea Ebraică din Ierusalim, îi ajută pe nevăzători să se orienteze mai bine în spaţiu, permiţându-le acestor persoane să îşi construiască în minte o "imagine" a mediului înconjurător.
Urmărește
933 afișări
În prezent, aproape 200 de milioane de persoane suferă de deficienţe vizuale, iar acest fapt are drept principală consecinţă apariţia unor dificultăţi majore în ceea ce priveşte orientarea şi deplasarea. Una dintre principalele provocări cu care se confruntă aceste persoane constă în evaluarea înălţimii obstacolelor din cale şi identificarea obiectelor mai îndepărtate, cu scopul de a anticipa deplasarea. Binecunoscutul baston alb folosit în prezent de nevăzători le oferă acestor persoane doar o rezolvare parţială a acestor probleme. De aici a apărut ideea de a pune la punct un baston virtual capabil, graţie unui sistem de senzori şi vibraţii, să amelioreze capacitatea de orientare şi de mobilitate a persoanelor nevăzătoare, informează lefigaro.fr.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
-
Casa Albă: Trupele nord-coreene de pe front se confruntă cu pierderi uriaşe
-
Bărbat împuşcat mortal în timpul unei partide vânătoare din Vrancea
-
Efectele sabotajelor din Marea Baltică: NATO îşi va spori prezenţa în zonă
Noul dispozitiv care îi ajută pe nevăzători să perceapă diversele obstacole din calea lor a fost prezentat la sfârşitul lunii iunie la Ierusalim, cu ocazia conferinţei internaţionale "Facing Tomorrow", organizată din iniţiativa preşedintelui israelian Shimon Peres.
Medicul Amir Amedi de la Institutul de cercetări medicale Israel-Canada (IMRIC) şi de la Safra Center for Brain Sciences (ELSC) din cadrul Universităţii din Ierusalim este inventatorul acestui dispozitiv, care are dimensiunile unui telefon mobil. Aparatul, care funcţionează ca o lanternă virtuală, are capacitatea de a înlocui sau de a completa clasicul baston alb. Bastonul virtual emite un fascicul focalizat către obiectele din jur şi transmite anumite informaţii utilizatorului prin intermediul unor mici vibraţii, asemănătoare celor emise de un telefon mobil.
Dispozitivul este echipat cu numeroşi senzori care estimează distanţa dintre utilizator şi obiectul vizat. Acest lucru permite persoanelor nevăzătoare să evalueze înălţimea şi distanţa până la anumite obiecte, reconstruind astfel o imagine precisă a mediului, ajutându-le să se deplaseze în condiţii de siguranţă. Bastonul virtual este foarte mic, uşor de transportat, precis şi are o autonomie de funcţionare de 12 ore, fiind totodată uşor de încărcat. Modul de utilizare, foarte "intuitiv", poate fi învăţat în doar câteva minute.
Cercetătorii israelieni au experimentat bastonul virtual în medii diferite, pentru a studia felul în care funcţionează creierul persoanelor nevăzătoare şi mai ales capacitatea lui de reorganizare. Savanţii au construit un labirint care îi obliga pe voluntari să meargă într-un mediu şi pe trasee schimbătoare. Graţie bastonului virtual, şi după o foarte scurtă perioadă de formare, zece persoane nevăzătoare au parcurs labirintul şi au reuşit să evite toate zidurile şi obstacolele ce apăreau în calea lor.
Citește pe alephnews.ro: COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
România este pe primul loc la consumul de droguri în trafic. Expert antidrog: „Sunt zeci, sute sau poate chiar mii de tineri care au nevoie de ajutor”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 19:47
Iluminarea vitrinelor şi iluminatul decorativ, interzise de la 1 ianuarie în Republica Moldova
-
astăzi, 19:41
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Rusia creşte producţia de drone Shahed la fabrica din Tatarstan / ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale