- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (28.12.2022, 11:26)
- Mihaela Ionita
Un cercetător de renume face apel la guvernul britanic să interzică utilizarea nitriţilor în alimente. El susţine că riscul de a duce la cancer este ”clar”
- Apel pentru interzicerea de către guvernul britanic a substanţelor chimice din carnea procesată, cum ar fi şunca şi baconul, după un studiu privind tumorile la şoareci.
- Un om de ştiinţă de renume a cerut miniştrilor să interzică utilizarea nitriţilor în alimente, după ce cercetările au evidenţiat riscul "clar" de a dezvolta cancer dacă se consumă prea des carne procesată, cum ar fi şunca şi baconul.
Urmărește
2464 afișări
Un cercetător de renume face apel la guvernul britanic să interzică utilizarea nitriţilor în alimente. El susţine că riscul de a duce la cancer este ”clar”
Studiul realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Queen's din Belfast a constatat că şoarecii hrăniţi cu o dietă de carne procesată care conţine aceste substanţe chimice, folosite pentru a trata şunca şi a-i da culoarea roz caracteristică, au dezvoltat cu 75% mai multe tumori canceroase decât şoarecii hrăniţi cu carne de porc fără nitriţi.
De asemenea, s-a constatat că şoarecii hrăniţi cu carne de porc cu nitriţi au dezvoltat cu 82% mai multe tumori la nivelul intestinului decât grupul de control.
Printre cei care au condus studiul de cercetare, în cadrul căruia şoarecii au fost hrăniţi cu o dietă de 15% carne procesată care conţinea nitriţi, s-a numărat profesorul Chris Elliott OBE, care a condus ancheta guvernamentală privind scandalul cărnii de cal din 2013, potrivit The Guardian.
Elliot a cerut guvernului să îşi schimbe poziţia privind nitriţii din carnea procesată, în lumina studiului. „Rezultatele acestui nou studiu fac şi mai clar riscul de cancer asociat cu carnea cu nitriţi. Consumul zilnic de bacon şi şuncă care conţin nitriţi reprezintă un risc foarte real pentru sănătatea publică”.
Studiul a constatat că şoarecii hrăniţi cu o cantitate similară de carne de porc fără nitriţi nu au prezentat o creştere a numărului de tumori, demonstrând în continuare faptul că consumul de substanţe chimice are un impact substanţial asupra riscului de cancer.
Dr. Brian Green, unul dintre autorii raportului, care este publicat în revista Nature, a declarat: „Rezultatele studiului nostru arată în mod clar că nu toate cărnurile procesate prezintă acelaşi risc de cancer şi că consumul de carne procesată care conţine nitriţi exacerbează dezvoltarea tumorilor canceroase”.
Aproximativ 90% din şunca vândută în Marea Britanie se crede că ar conţine nitriţi, pe care studii anterioare de cercetare i-au asociat cu dezvoltarea cancerului de intestin, de sân şi de prostată. Substanţa chimică este utilizată şi în unele produse din carne continentală, cum ar fi cârnaţii frankfurter.
Deşi o dietă de 15% de carne procesată care conţine nitriţi reprezintă un aport relativ ridicat, cercetătorii au sugerat că descoperirile lor arată că şi consumul unor cantităţi chiar şi mai mici ar putea totuşi creşte riscul de cancer.
Ce măsuri iau autorităţile
Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară a publicat recent un proiect de aviz actualizat care sugera că nivelurile de nitriţi din alimente ar putea indica o problemă de sănătate.
Între timp, guvernul francez s-a angajat să elimine, acolo unde este posibil, utilizarea nitriţilor în producţia de alimente, în urma publicării unui studiu de către agenţia naţională de sănătate, în luna iulie, care a concluzionat că aceste substanţe chimice cresc riscul de cancer.
Elliot, care face parte dintr-un grup de oameni de ştiinţă, parlamentari şi colegi, care îndeamnă miniştrii britanici să interzică utilizarea acestor substanţe chimice în carnea procesată, a adăugat: „Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară şi guvernul francez urmăresc faptele. Este timpul ca şi guvernul britanic să facă acelaşi lucru".
Un alt membru al grupului care solicită interzicerea, deputatul conservator Daniel Poulter, fost ministru al Sănătăţii în timpul mandatului lui David Cameron, care este, de asemenea, medic practicant al NHS, a adăugat: „În condiţiile în care NHS se confruntă cu o presiune din ce în ce mai mare, în special în ceea ce priveşte tratamentul cancerului, prevenirea nu a fost niciodată mai vitală pentru sistemul nostru de sănătate. Îndemn miniştrii să analizeze cele mai recente dovezi privind nitriţii şi să acţioneze acum în faţa acestui potenţial risc pentru sănătate".
Purtătorul de cuvânt al SNP pentru sănătate şi asistenţă medicală, Martyn Day, a declarat: „Nu este nevoie de un răspuns la această întrebare. Prin respingerea legislaţiei de interzicere a acestor nitriţi potenţial periculoşi, guvernul britanic nu reuşeşte să îşi respecte promisiunea de a menţine standarde alimentare ridicate după Brexit”.
Rick Mumford, şeful departamentului de ştiinţă, dovezi şi cercetare din cadrul Agenţiei pentru standarde alimentare, a declarat că noul studiu va fi evaluat.
„Nitraţii sunt conservanţi importanţi care împiedică dezvoltarea organismelor dăunătoare, în special a bacteriei responsabile de botulism - care poate pune în pericol viaţa", a spus el. „Ei sunt reglementaţi ca aditivi alimentari şi, înainte de autorizare, trebuie să treacă printr-o evaluare solidă a siguranţei. Din cauza posibilei legături între consumul excesiv de carne roşie şi procesată şi cancerul intestinal, guvernul recomandă limitarea consumului acestor produse la 70 g pe zi”.
Nitriţii au fost identificaţi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii ca fiind o cauză a 32.000 de cazuri de cancer intestinal pe an.
Citește pe alephnews.ro: Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump