În câţiva ani, "80 la sută din populaţie va trăi la oraş" şi va fi obligatoriu să "cultivi în mediul urban, pentru că terenurile vor lipsi", a explicat, vineri, vicepreşedintele societăţii suedeze Plantagon, Hans Hassle.
Datorită acestei serei, se vor putea produce în fiecare zi produse proaspete şi bio, pentru a fi vândute direct consumatorilor, pe loc.
"Noi vom economisi 70 la sută din costul acestor produse proaspete pentru că acum 70 la sută din preţ reprezintă transportul şi depozitarea", a precizat Hassle, precizând că oamenii cu venituri mai modeste vor acea acces la astfel de produse bio.
Până în prezent, nu a fost construită nicio astfel de seră verticală, dar mai multe oraşe din Scandinavia şi China s-au arătat interesate, a spus vice-preşedintele.
O astfel de instalaţie costă 30 de milioane de dolari, adică mult mai mult decât o seră obişnuită, dar investiţia va fi rapid recuperată pentru că pentru o suprafaţă de sol de 10.000 de metri pătraţi, o seră verticală echivalează cu o suprafaţă cultivată de 100.000 de metri pătraţi, datorită sistemului de ridicare a culturilor.
"Această idee i-a venit unui inventator în urmă cu 20 de ani, dar nicio persoană căreia i-a prezentat-o nu a crezut în ea. Ea mi-a fost prezentată în urmă cu zece ani şi mi s-a părut o idee bună atunci şi am vorbit cu Sweco, o societate de inginerie din Suedia, care a acceptat să construiască serele verticale", a explicat Hassle.
Sera e de fapt o sferă mare în care se află o spirală care se învârte şi pe care încolţesc seminţele.
"Pare din lumea fantastică, dar de fapt tehnologia e simplă", a spus Hassle.