- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (17.04.2009, 17:35)
Un ecosistem anaerob, descoperit sub un gheţar din Antarctica
Oamenii de ştiinţă au descoperit un ecosistem alcătuit dintr-o serie de bacterii care au supravieţuit cel puţin 1,5 milioane de ani fără oxigen şi fără lumină, sub un gheţar din Antarctica, potrivit unui studiu recent publicat în revista americană Science.
Urmărește
279 afișări
Un ecosistem anaerob, descoperit sub un gheţar din Antarctica (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Această descoperire ar putea schimba perspectivele oamenilor de ştiinţă asupra modului de cercetare a vieţii din sistemul nostru solar, au explicat autorii studiului.
Aceste bacterii au reuşit să se dezvolte transformând în nutrimente compuşii chimici pe bază de sulf şi de fier care se găsesc din abundenţă în apa rece de sub gheţarul Taylor, în apropierea lacului Bonney, din partea de est a Antarcticii, a explicat John Priscu, profesor de ştiinţe ale mediului înconjurător de la Universitatea Montana din Statele Unite, coautor al studiului.
Existenţa unui astfel de ecosistem poate să explice modul în care viaţa ar putea să se dezvolte pe alte planete, precum Marte, sub un strat gros de gheaţă, fără lumină şi, deci, în absenţa fotosintezei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cornel Oţelea, singurul handbalist român care a câştigat de trei ori titlul mondial, a murit
-
Elon Musk reacţionează la comentariile privind gestul său de la învestirea lui Trump: „Atacul este atât de obosit”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
Acest ecosistem este "un fel de capsulă a timpului, unică, venită direct dintr-o altă perioadă din istoria Terrei", a explicat Jill Mikucki, cercetător la Dartmouth College din New Hampshire, principalul autor al studiului.
În opinia ei, acest microsistem poate fi considerat ca fiind "echivalentul geochimiei şi biochimiei de pe Terra din urmă cu câteva milioane de ani".
"Speciile de bacterii din acest ecosistem sunt, în mod curios, asemănătoare cu microorganismele contemporane marine, dar, totodată, foarte diferite din punct de vedere al metabolismului", a explicat Ann Pearson, profesor de ştiinţe planetare şi ale pământului de la Universitatea Harvard, coautor al studiului.
Aceste similitudini sugerează faptul că strămoşii acestor microorganisme trăiau în ocean.
Cercetătorii au analizat eşantioanele prelevate din apa de culoare roşiatică de la baza gheţarului, unde se afla în trecut un lac sărat. Culoarea roşie provine de la concentraţia mare de fier a apei.
Cercetările au fost finanţate de National Science Foundation şi de Universitatea Harvard.
Citește pe alephnews.ro: STUDIU. În lipsă de afecțiune, oamenii dezvoltă sentimente față de sistemele de Inteligență Artificială
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Proiectul Stargate va revoluționa infrastructura A.I. Cât au investit giganții din industrie și cum vede Trump inițiativa
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Orașul din România în care va ninge 3 zile neîncetat, începând chiar de astăzi. Prognoza meteorologilor Accuweather
CANCAN.RO
Ce s-a ales de Octavian BELLU. Ce job „normal” și-a luat și unde s-a angajat, după retragerea din gimnastică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe