Un ecosistem anaerob, descoperit sub un gheţar din Antarctica

Oamenii de ştiinţă au descoperit un ecosistem alcătuit dintr-o serie de bacterii care au supravieţuit cel puţin 1,5 milioane de ani fără oxigen şi fără lumină, sub un gheţar din Antarctica, potrivit unui studiu recent publicat în revista americană Science.

Urmărește
279 afișări
Imaginea articolului Un ecosistem anaerob, descoperit sub un gheţar din Antarctica

Un ecosistem anaerob, descoperit sub un gheţar din Antarctica (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Această descoperire ar putea schimba perspectivele oamenilor de ştiinţă asupra modului de cercetare a vieţii din sistemul nostru solar, au explicat autorii studiului.

Aceste bacterii au reuşit să se dezvolte transformând în nutrimente compuşii chimici pe bază de sulf şi de fier care se găsesc din abundenţă în apa rece de sub gheţarul Taylor, în apropierea lacului Bonney, din partea de est a Antarcticii, a explicat John Priscu, profesor de ştiinţe ale mediului înconjurător de la Universitatea Montana din Statele Unite, coautor al studiului.

Existenţa unui astfel de ecosistem poate să explice modul în care viaţa ar putea să se dezvolte pe alte planete, precum Marte, sub un strat gros de gheaţă, fără lumină şi, deci, în absenţa fotosintezei.

Acest ecosistem este "un fel de capsulă a timpului, unică, venită direct dintr-o altă perioadă din istoria Terrei", a explicat Jill Mikucki, cercetător la Dartmouth College din New Hampshire, principalul autor al studiului.

În opinia ei, acest microsistem poate fi considerat ca fiind "echivalentul geochimiei şi biochimiei de pe Terra din urmă cu câteva milioane de ani".

"Speciile de bacterii din acest ecosistem sunt, în mod curios, asemănătoare cu microorganismele contemporane marine, dar, totodată, foarte diferite din punct de vedere al metabolismului", a explicat Ann Pearson, profesor de ştiinţe planetare şi ale pământului de la Universitatea Harvard, coautor al studiului.

Aceste similitudini sugerează faptul că strămoşii acestor microorganisme trăiau în ocean.

Cercetătorii au analizat eşantioanele prelevate din apa de culoare roşiatică de la baza gheţarului, unde se afla în trecut un lac sărat. Culoarea roşie provine de la concentraţia mare de fier a apei.

Cercetările au fost finanţate de National Science Foundation şi de Universitatea Harvard.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici