- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (03.06.2012, 18:55)
- Florin Badescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un eveniment cosmic misterios s-a produs în anul 774 e.n. sau în 775 e.n.
Urmele lăsate de radiaţia emisă de un eveniment cosmic misterios - produs în anul 774 sau 775 e.n. - au fost descoperite în inelele unor trunchiuri de arbori de către cercetătorii japonezi, care nu au putut însă să găsească o explicaţie satisfăcătoare pentru acest fenomen.
Urmărește
2578 afișări
Un eveniment cosmic misterios s-a produs în anul 774 e.n. sau în 775 e.n. (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Cercetătorul Fusa Miyake şi colegii săi de la Universitatea din Nagoya (Japonia) au analizat urmele de carbon 14 (o varietate radioactivă de carbon care se formează atunci când razele cosmice traversează atomii din atmosfera terestră) prezente în inelele de creştere a doi cedri din Japonia (Cryptomeria japonica), informează lematin.ch.
În inelele celor doi arbori care corespundeau anilor 774 şi 775 e.n., savanţii niponi au descoperit o creştere puternică şi rapidă a concentraţiei de carbon 14, de circa 1,2%. O astfel de creştere este de 20 de ori mai mare faţă de variaţiile atribuite fluctuaţiei activităţii solare, au explicat cercetătorii japonezi, al căror studiu a fost publicat, duminică, în revista Nature.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Fenomenul aflat la originea acestui "vârf" al concentraţiei de carbon 14 în anul 775 e.n. "nu a putut fi localizat într-o zonă unică", întrucât el corespunde cu rezultatele altor măsurători - mai puţin precise însă în privinţa datării - deja realizate pe arbori din America de Nord şi din Europa. Aceste măsurători au evidenţiat o creştere a concentraţiei de carbon 14 de circa 7,2% pe parcursul unui interval de zece ani (775 - 785 e.n.).
O explozie a unei supernove?
"Pentru a produce o astfel de cantitate de carbon 14 în atmosfera terestră a anului 775 e.n., intensitatea razelor cosmice a trebuit să crească considerabil", au precizat savanţii niponi. Însă sursa acestui fenomen nu poate fi descifrată în ciclul activităţii solare, de o durată medie de 11 ani, a cărui amplitudine asupra carbonului 14 este mult mai mică (de circa 0,3%) în comparaţie cu cea descoperită în inelele arborilor din Japonia.
"Doar două fenomene cunoscute până în prezent ar fi putut schimba intensitatea razelor cosmice pe parcursul unui singur an: explozia unei supernove sau o furtună de protoni" ce a izbucnit cu ocazia unei erupţii solare masive, consideră autorii studiului.
Însă niciunul dintre aceste două fenomene nu a fost vreodată înregistrat pe Terra şi, presupunând că cel puţin unul dintre ele s-a produs într-adevăr, nu au lăsat nicio urmă doveditoare, au adăugat specialiştii japonezi. "În stadiul actual al cunoştinţelor noastre ştiinţifice, nu putem să precizăm cauzele acestui eveniment", au afirmat în concluzie oamenii de ştiinţă niponi.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36