- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- NEW YORK, (17.11.2015, 12:54)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un fost pompier american, beneficiarul celui mai extins transplant de faţă din lume - FOTO, VIDEO
Patrick Hardison, un fost pompier american, în vârstă de 41 de ani, a devenit beneficiarul celui mai extins transplant de faţă realizat până în prezent, care a inclus întregul scalp, urechile şi pleoapele pacientului, informează lexpress.fr.
Urmărește
3620 afișări
Un fost pompier american, beneficiarul celui mai extins transplant de faţă din lume - FOTO, VIDEO
Noul său chip nu prezintă nicio cicatrice aparentă, iar părul a început să îi crească. Operaţia a avut loc la New York, la jumătatea lunii august. La trei luni după acea intervenţie chirurgicală, rezultatul ei pare incredibil.
Patrick Hardison nu mai avea chip. Din 2001, fostul pompier american nu mai avea nici păr pe scalp, nici buze, aproape niciun fragment de nas, nici pleoape, nici urechi, nici chiar canale auditive, distruse complet în timpul unei intervenţii a pompierilor din Mississippi într-o clădire cuprinsă de flăcări. Pentru a nu-i speria pe copiii lui, Patrick Hardison le spunea că s-a "luptat cu un urs". La jumătatea lunii august, a primit o grefă totală de faţă. Nu a fost prima din lume, desigur, dar acea operaţie a avut cel mai mare grad de complexitate dintre toate operaţiile realizate până în prezent pe plan mondial.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Profesorul Eduardo Rodriguez, care a coordonat echipa de medici chirurgi de la clinica NYU Langone din New York, spune că acea operaţie a reprezentat un pas major făcut înainte pe plan medical.
De la primul transplant parţial de faţă, realizat în Franţa, în 2005, potrivit chirurgului american, tehnicile în domeniu sunt în prezent suficient de avansate pentru a începe operaţiile pe răniţii de război.
Este pentru prima dată când rezultatul final nu a prezentat nicio cicatrice şi neregularităţi la nivelul feţei (cicatricele sunt la nivelul gâtului şi craniului), a explicat Eduardo Rodriguez într-o conferinţă de presă. Acest rezultat a fost obţinut graţie unei etape de pregătire, ce a constat în extirparea unei cantităţi importante de ţesut, înainte de implantarea noului chip, prelevat de la donatorul David Rodenbaugh, un tânăr artist în vârstă de 26 de ani, aflat în moarte cerebrală după un accident de bicicletă, produs în cartierul newyorkez Brooklyn în luna iulie.
Chirurgii americani au transplantat şi fragmente osoase şi au fixat noul chip cu ajutorul unor plăci şi şuruburi, pentru a da întregului ansamblu transplantat un aspect simetric şi regulat. Grefele de urechi şi canale auditive au fost şi ele prezentate ca o premieră medicală.
Imaginile cu Patrick Hardison la trei luni după operaţia din august arată că părul şi barba sa au început să crească într-un ritm normal. Capacitatea lui de a vorbi, încă deficitară, ar trebui să se amelioreze, iar fostul pompier american poate deja să se hrănească în mod normal. De asemenea, pacientul poate să clipească, după ce a trăit în ultimii 14 ani fără pleoape.
Aceasta este, de altfel, singura parte a chipului său care prezintă încă un aspect tumefiat. Patrick Hardison va fi din nou operat în ianuarie sau februarie pentru a repara ţesuturile din jurul ochilor şi al gurii, a anunţat Eduardo Rodriguez. O altă constrângere: pacientul va trebui să ia medicamente imunosupresoare pe parcursul întregii vieţi, pentru a elimina reacţie de respingere a noului chip.
În contextul în care alţi pacienţi care au suportat un transplant de faţă evocă adeseori senzaţia că părţi din acea grefă "atârnă" mult timp după operaţie, cazul lui Patrick Hardison pare să fie excepţional. În realitate, muşchii feţei donatorului au fost suprapuşi peste cei ai pacientului. "I-am păstrat expresivitatea", a spus Eduardo Rodriguez. Rămâne de văzut dacă sensibilitatea chipului va reveni la rândul ei şi dacă pacientul va reuşi să vadă pe sine atunci când se priveşte în oglindă.
Recent, Carmen Blandin Terleton, o altă pacientă care a primit un transplant total de faţă, spunea pentru revista New Scientist, la doi ani după acea operaţie: "Nu am încă senzaţia că mă văd pe mine în oglindă".
În ciuda tratamentelor şi a operaţiilor care îl aşteaptă, medicii spun că Patrick Hardison a trecut deja "un test" important: potrivit NBC, pacientul a mers la cumpărături în mai multe magazine din New York, fără ca nimeni să îl fixeze cu privirea. "Acum sunt doar un tip normal", a spus fostul pompier, care este tatăl a cinci copii. Optimist, el a făcut următoarea declaraţie pentru New York Magazin: "Acest chip este al meu".
Potrivit BBC, Patrick Hardison este profund recunoscător donatorului şi medicilor care l-au operat: "Mi-au dat mai mult decât o simplă faţă. Mi-au dat o viaţă nouă".
În 2005, franţuzoaica Isabelle Dinoire - care a suferit răni faciale grave, după ce a fost muşcată de un câine - a făcut istorie, devenind primul pacient din lume care a beneficiat de un transplant parţial de faţă.
De atunci, peste 20 de alţi pacienţi au beneficiat de un transplant parţial sau total de faţă în diverse clinici din lumea întreagă.
În 2010, un fermier spaniol, identificat doar prin prenumele Oscar, a fost primul pacient care a primit un transplant complet de faţă. Operaţia sa a inclus înlocuirea nasului şi a buzelor, dar nu şi a urechilor şi a scalpului.
Citește pe alephnews.ro: Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Jennifer Lopez dezvăluie „dificultățile” pe care le întâmpină ca părinte care are gemeni: „Vrei să dai tot ce ai mai bun pentru ei. Vrei să îi ridici”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe