- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (13.08.2013, 11:45)
- Florin Badescu
Un instrument inventat de omul de Neanderthal, în urmă cu 50.000 de ani, folosit şi în prezent
Omul de Neanderthal a inventat primul instrument specializat din Europa, în urmă cu 50.000 de ani, utilizat şi în prezent în tăbăcărie, afirmă autorii unui studiu publicat luni, care oferă noi informaţii surprinzătoare despre capacităţile acestui "verişor" al omului modern.
Urmărește
971 afișări
Un instrument inventat de omul de Neanderthal, în urmă cu 50.000 de ani, folosit şi în prezent (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Arheologii au descoperit în două situri paleolitice din sud-vestul Franţei fragmente provenind de la patru unelte făcute din coarne de ren.
Una dintre cele două extremităţi a fost şlefuită cu o piatră abrazivă pentru a-i da o formă ovală, care permitea prelucrarea pieilor de animale - pentru a le face, de exemplu, să devină impermeabile la apă.
Această unealtă este similară alteia de netezire folosită de tăbăcarii actuali pentru a prelucra pielea de animale, deşi este fabricată în prezent din coaste de bovine, precizează cercetătorii de la Institutul Max Planck din Leipzig (Germania), autorii acestui studiu, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cornel Oţelea, singurul handbalist român care a câştigat de trei ori titlul mondial, a murit
-
Elon Musk reacţionează la comentariile privind gestul său de la învestirea lui Trump: „Atacul este atât de obosit”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
"Pentru moment, aceste unelte reprezintă cele mai bune indicii care arată că neanderthalienii au inventat o tehnică atribuită până acum omului modern", a explicat Shannon McPherron, arheolog la departamentul de Antropologie evolutivă de la Institutul Max Planck.
"Întrucât aceste unelte au fost create de neanderthalieni, este posibil ca ei să fi transmis tehnica oamenilor moderni veniţi din Africa în Europa, înzestraţi doar cu unelte ascuţite făcute din os, şi ca aceştia din urmă să fi început astfel să facă acele unelte", a subliniat Marie Soressi, profesor la catedra de Arheologie la Universitatea Leiden din Olanda şi cercetătoare la Institutul Max Planck.
"Este primul indiciu posibil referitor la transmiterea unei tehnici de fabricare de la omul de Neanderthal la omul modern", a adăugat ea.
Cele două situri în care au fost descoperite uneltele, la Abri Peyrony şi Pech-de-l'Azé din Périgord, datează din urmă cu cel puţin 50.000 de ani şi au fost ocupate doar de neanderthalieni.
Oamenii moderni au ajuns în Europa de Vest în urmă cu 40.000 de ani, după ce au plecat din Africa cu 20.000 de ani mai devreme, ajungând mai întâi în Orientul Apropiat, înainte de a cuceri continentul european.
Niciun instrument de tăbăcărie nu a fost descoperit în siturile din Orientul Apropiat.
Această descoperire va alimenta probabil dezbaterile despre neanderthalieni, în condiţiile în care motivele din spatele dispariţiei lor, în urmă cu circa 40.000 de ani, rămân în continuare obscure, şi va întări ipoteza potrivit căreia neanderthalienii aveau capacităţi tehnice şi culturale proprii similare celor ale oamenilor moderni.
Mulţi antropologi susţin însă că omul de Neanderthal a dobândit un savoir-faire mai sofisticat abia după ce a intrat în contact cu omul modern.
Potrivit cercetătoarei Marie Soressi, până în prezent pot fi atribuite doar două contribuţii aduse de omul modern comunităţilor de neanderthalieni: podoabele din perle şi armele realizate din bucăţi mici de silex ataşate pe un cadru din lemn.
Citește pe alephnews.ro: STUDIU. În lipsă de afecțiune, oamenii dezvoltă sentimente față de sistemele de Inteligență Artificială
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Proiectul Stargate va revoluționa infrastructura A.I. Cât au investit giganții din industrie și cum vede Trump inițiativa
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Orașul din România în care va ninge 3 zile neîncetat, începând chiar de astăzi. Prognoza meteorologilor Accuweather
CANCAN.RO
Ce s-a ales de Octavian BELLU. Ce job „normal” și-a luat și unde s-a angajat, după retragerea din gimnastică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe