Un medicament experimental care prelungeşte viaţa şoarecilor cu 25% ar putea funcţiona şi în rândul oamenilor

Un medicament experimental care prelungeşte durata de viaţă a şoarecilor cu 25% ar putea funcţiona şi la oameni, potrivit unui nou studiu realizat de oamenii de ştiinţă.

Urmărește
363 afișări
Imaginea articolului Un medicament experimental care prelungeşte viaţa şoarecilor cu 25% ar putea funcţiona şi în rândul oamenilor

Un medicament experimental care prelungeşte viaţa şoarecilor cu 25% ar putea funcţiona şi în rândul oamenilor

Tratamentul este o injecţie cu un anticorp numit anti-IL-11 şi  a fost administrat şoarecilor atunci când aceştia erau „de vârstă mijlocie”. Rezultatele au arătat că tratamentul aplicat a redus numărul deceselor cauzate de cancer.

De asemenea, tratamentul a redus incidenţa bolilor cauzate de fibroză, inflamaţie cronică şi metabolism deficitar, care sunt semnele distinctive ale îmbătrânirii.

Potrivit Sky News, profesorul Stuart Cook, cercetător principal în cadrul studiului, a declarat că „aceste descoperiri sunt foarte interesante” şi că „deşi aceste constatări sunt doar la şoareci, ele ridică posibilitatea tentantă ca medicamentele să poată avea un efect similar la oamenii în vârstă”.

„Şoarecii trataţi aveau mai puţine cancere şi nu prezentau semnele obişnuite ale îmbătrânirii şi fragilităţii, dar am observat, de asemenea, o reducere a epuizării musculare şi o îmbunătăţire a forţei musculare”, a completat acesta, notează sursa citată.

Videoclipurile publicate de oamenii de ştiinţă arată că şoarecii netrataţi aveau pete cenuşii pe blană, cădeau din păr şi luau în greutate, iar cei care au primit injecţia aveau blana lucioasă şi erau mai activi.

Medicamentul părea să aibă foarte puţine efecte secundare.

„Medicamentele şi tratamentele propuse anterior pentru prelungirea vieţii au avut fie profiluri de efecte secundare slabe, fie nu funcţionează la ambele sexe, fie ar putea prelungi viaţa, dar nu şi viaţa sănătoasă - însă acesta nu pare să fie cazul IL-11”, a declarat profesorul Cook, potrivit Sky News.

Anticorpul a blocat acţiunea proteinei IL-11, despre care se crede că joacă un rol în îmbătrânirea celulelor şi a ţesuturilor corporale - atât la oameni, cât şi la şoareci.

Studiul a fost publicat în revista Nature, iar şoarecii care au primit tratamentul experimental au trăit în medie 155 de săptămâni, cu 35 de săptămâni mai mult decât şoarecii care nu au fost trataţi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici