- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (03.12.2014, 17:26)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un mic meteorit relansează dezbaterile despre viaţa de pe Marte
Un mic meteorit de origine marţiană, care a căzut pe Terra în 2011, ar putea conţine urme de carbon "de origine biologică", afirmă mai mulţi oameni de ştiinţă, relansând astfel dezbaterile despre prezenţa formelor de viaţă pe planeta Marte.
Urmărește
587 afișări
Un mic meteorit relansează dezbaterile despre viaţa de pe Marte
Ejectată de pe Marte în urma impactului cu un asteroid, această rocă marţiană, denumită "Tissint", şi-a încheiat periplul prin spaţiu aterizând în deşertul din Maroc pe 18 iulie 2011.
Mateoritul prezintă cavităţi care conţin urme de materie pe bază de carbon.
Acestea au făcut obiectul unei analize detaliate, realizată de Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) şi de o echipă internaţională alcătuită din cercetători din China, Japonia şi Germania.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Rezultatele "pledează pentru o origine biologică a acestor incluziuni" de carbon, a anunţat EPFL într-un comunicat.
"Acestea s-ar fi format în urma infiltrării unui lichid bogat în materii organice în fisurile din rocă, atunci când aceasta se afla încă pe planeta roşie", consideră oamenii de ştiinţă al căror studiu a fost publicat marţi în revista Meteoritics and Planetary Sciences.
"Până acum, nicio altă explicaţie nu ne-a convins mai mult", a declarat Philippe Gillet, directorul Laboratorului de Ştiinţe ale Pământului şi ale Planetelor din cadrul EPFL.
Mai multe echipe de cercetători au demonstrat deja că meteoritul provine de pe Marte şi că natura compoziţiei sale este organică. Însă dezbaterea despre originea acelor urme de carbon nu s-a încheiat şi a ajuns la apogeu.
Analize chimice, microscopice şi izotopice ale acestei materii pe bază de carbon au arătat că acele incluziuni au fost captate în meteorit înainte ca acesta să fie ejectat de pe Marte în direcţia Terrei.
Oamenii de ştiinţă consideră "probabilă" ipoteza potrivit căreia acea materie de natură organică s-a depus la temperaturi joase în acele fisuri "prin infiltrarea unui lichid bogat în compuşi organici".
Philippe Gillet recunoaşte că "este delicat să emitem certitudini, mai ales într-un domeniu atât de sensibil". Cercetătorul spune că este "deschis în faţa posibilităţii ca alte studii să îl contrazică" pe al său.
"Însă concluziile noastre sunt totuşi de natură să relanseze în mod activ dezbaterea despre existenţa posibilă a unei activităţi biologice pe Marte, cel puţin în trecutul acestei planete", a adăugat el.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Patru posibile locuri de coborâre pe Marte, selecţionate pentru sonda ruso-europeană ExoMars
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:38
-
astăzi, 14:20