Un milion de români nu dorm bine noaptea

O treime din viaţă ne-o petrecem dormind, dar puţini dintre noi avem parte de-un somn liniştit. Doar 15%, susţin statisticile, pentru că restul suferim de tulburări de somn. Peste 80 la număr, potrivit medicilor, SAS (sindromul de apnee în somn) fiind una dintre cele mai grave .

Urmărește
75 afișări
Imaginea articolului Un milion de români nu dorm bine noaptea

Un milion de români nu dorm bine noaptea (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Boală a aparatului respirator, caracterizată prin oprirea repetată a respiraţiei mai mult de 10 secunde în timpul somnului, apneea afectează peste un milion de români, potrivit specialiştilor Societăţii Române de Pneumologie. Anual, sunt depistaţi o mie de noi pacienţi cu apnee, oameni care acuză aceleaşi simptome - dorm prost, sforăie zgomotos, se sufocă în somn, merg des la baie, sunt irascibili, nu se pot concentra şi adorm în timpul unor activităţi de rutină - la masă, la volan sau în timpul unei discuţii.

Afecţiunea are consecinţe pe termen lung - de la disfuncţii sexuale, la accident vascular , hipertensiune, diabet de tip 2 sau chiar deces în timpul somnului, spun medicii. "Din moment ce copiii mici dorm 50% dintr-o zi, iar adultul petrece o treime din viaţă dormind, calitatea somnului este cea care dictează şi menţine o viaţă sănătoasă. Există o diversitate greu de imaginat a tulburărilor de somn şi încercăm să atragem atenţia asupra consecinţelor neidentificării la timp a acestor suferinţe", spune prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.

Citeşte mai multe despre românii care nu dorm noaptea pe www.gandul.info.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici