- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (21.07.2009, 18:02)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un nor de praf produs în China a făcut înconjurul lumii în 13 zile - studiu
Un nor de praf ridicat de o furtună de nisip produsă în deşertul Taklamakan, din vestul Chinei, a făcut înconjurul planetei în mai puţin de două săptămâni, potrivit unui studiu publicat în Nature Geoscience.
Urmărește
117 afișări
Un nor de praf produs în China a făcut înconjurul lumii în 13 zile (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Pe 8 şi 9 mai 2007, vânturile suflând cu 36 de kilometri pe oră în deşertul Taklamakan au ridicat în atmosferă 800.000 de tone de praf, potrivit calculelor realizate de experţi cu ajutorul imaginilor captate de sateliţi şi al modelelor informatice de previzionare.
Praful s-a ridicat tot mai sus în atmosferă, fiind împins de vânt dincolo de platoul tibetan, la altitudinea de 5.000 de metri.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Incendiul izbucnit în Dâmboviţa după un accident între 2 cisterne, una încărcată cu GPL, stins / Două cisterne s-au ciocnit pe DN 72, în Dâmboviţa.
-
Zelenski: Dependenţa Slovaciei de reusrsele Rusiei este o mare problemă de securitate pentru Europa
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
Ulterior, un curent de aer cald a ridicat aproximativ 60% din această cantitate de praf şi nisip la o altitudine de 8.000 - 10.000 de metri.
După 13 zile, o parte din aceste particule de praf au trecut din nou pe deasupra deşertului Taklamakan, după care au căzut în Oceanul Pacific.
Norul de praf a fost detectat de Caliop, un instrument aflat la bordul satelitului de observaţii terestre Calipso, ce aparţine NASA.
Potrivit autorilor japonezi ai acestui studiu, praful provenind din deşerturile continentale ale Asiei ar putea avea un rol important în formarea norilor de mare altitudine şi în fertilizarea apelor Pacificului de Nord.
Citește pe alephnews.ro: Protest AUR în plenul reunit al Parlamentului. George Simion: „Simulacru de audieri”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe