Un nou element chimic în tabelul lui Mendeleev

Tabelul periodic al elementelor, cunoscut şi sub denumirea de "Tabelul lui Mendeleev", se va îmbogăţi în curând cu cel de-al 112-lea element chimic, urmând să fie completat cu element din categoria celor "super-grele", informează BBC News Online.

Urmărește
528 afișări
Imaginea articolului Un nou element chimic în tabelul lui Mendeleev

Un nou element chimic în tabelul lui Mendeleev

La mai mult de un deceniu după ce experimentele de laborator au produs primul atom al acestui element, o echipă de oameni de ştiinţă germani a fost creditată cu descoperirea acestuia.

Echipa de cercetători, coordonată de Sigurd Hofmann de la Centre for Heavy Ion Research, trebuie să aleagă un nume pentru noul element chimic, înainte ca acesta să poată fi introdus în tabelul lui Mendeleev.

În ultimele decenii, oamenii de ştiinţă s-au aflat într-o adevărată cursă pentru descoperirea elementelor "super-grele".

Profesorul Hofmann a început procedura de introducere a acestui element în tabelul periodic încă din 1976. Experimentele din domeniul fuziunii pe care le-a efectuat în laborator au relevat deja existenţa elementelor chimice al căror număr atomic este cuprins între 107 şi 111. Acestea sunt cunoscute drept "elemente super-grele", iar numărul lor din tabel reprezintă numărul protonilor, care, alături de neutroni, formează cea mai mare parte din masa unui atom.

Pentru a crea elementul 112, oamenii de ştiinţă germani au folosit un accelerator de particule, lung de 120 de metri, prin care au bombardat atomii din grupul de studiu cu ioni de zinc. Nucleele celor două elemente au fuzionat şi au format nucleul noului element.

Nucleele acestor elemente, foarte mari şi foarte grele, sunt şi foarte instabile. Ele încep să se destrame la foarte puţină vreme după ce s-au format - după câteva milisecunde, în acest caz.

Acest proces eliberează energie, pe care oamenii de ştiinţă o pot măsura, pentru a determina mărimea şi masa nucleului acestor elemente noi.

Aceste experimente au condus în foarte puţine cazuri la fuziuni reuşite, iar oamenii de ştiinţă au nevoie de acceleratoare de particule tot mai puternice pentru a descoperi astfel de elemente rare şi instabile. Acesta este motivul pentru care elementul 112 a avut nevoie de o perioadă atât de mare pentru a putea fi recunoscut în mod oficial de Uniunea Internaţională de Chimie Pură şi Aplicată (IUPAC).

Această descoperire trebuie să fie verificată, de alte echipe independente, iar până în prezent, doar patru astfel de atomi au fost creaţi. IUPAC l-a denumit, temporar, "ununbium", care provine de la sintagma din limba latină "ununbi", ce înseamnă "unu unu doi", însă onoarea de a alege numele oficial al noului element chimic îi revine echipei coordonată de profesorul Hofmann.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici