”Un nou pas important" în găsirea unui tratament pentru boala neuronilor motori. Medicamentul care poate întârzia progresia paraliziei

  • Se estimează că în jur de 5.000 de persoane trăiesc cu boala neuronului motor în Marea Britanie, iar speranţa medie de viaţă după apariţia simptomelor este de aproximativ trei ani.
  • MND este un grup de boli rare care distrug celulele numite neuroni motori şi îi determină pe pacienţi să îşi piardă încet funcţia muşchilor.
  • Tratamentul ar putea încetini progresia paraliziei asociate cu MND.
Urmărește
611 afișări
Imaginea articolului ”Un nou pas important" în găsirea unui tratament pentru boala neuronilor motori. Medicamentul care poate întârzia progresia paraliziei

”Un nou pas important" în găsirea unui tratament pentru boala neuronilor motori. Medicamentul care poate întârzia progresia paraliziei

Oamenii de ştiinţă au declarat că au făcut un "pas important" cu un medicament utilizat în prezent pentru tratarea prostatelor mărite şi a hipertensiunii arteriale.
 
Cercetările de la Universitatea din Edinburgh au arătat că medicamentul terazosin protejează împotriva morţii neuronilor motori la peşti zebră, şoareci şi modele de celule stem prin creşterea protecţiei energetice.
 
Împreună cu partenerii de la Universitatea Oxford, experţii au dorit să determine dacă medicamentul ar putea, de asemenea, să protejeze neuronii motori de MND.
 
Dr. Helena Chaytow, cercetător senior postdoctoral la Centrul Euan MacDonald al Universităţii din Edinburgh şi primul autor al studiului, a declarat: „Lucrarea noastră arată că terazosina protejează moartea celulelor neuronilor motori în mai multe modele de MND, ceea ce o face o nouă terapie potenţială interesantă. Avantajul de a lucra cu terazosina este că aceasta este deja prescrisă pentru o altă afecţiune, astfel încât ştim că este sigură pentru oameni şi ar putea trece rapid în clinică".
 
Profesorul Kevin Talbot, profesor de biologie a neuronului motor la Universitatea din Oxford şi co-lider al studiului, a adăugat că lucrarea "reprezintă un nou pas important în căutarea de terapii", potrivit SkyNews.
 
Cercetarea s-a axat pe o enzimă, o moleculă activă în celule, implicată în producţia de energie, numită PGK1.

Terazosina a întârziat progresia paraliziei

Neuronii motori au fost crescuţi într-o farfurie şi experţii au demonstrat că terazosina protejează aceste celule prin creşterea nivelului de energie.
 
Terazosina a protejat, de asemenea, neuronii motori într-un model de MND la şoareci, îmbunătăţind supravieţuirea şi întârziind progresia paraliziei.
 
Oamenii de ştiinţă cred că acest lucru ar putea încetini progresia bolii la om şi analizează posibilitatea de a lansa un studiu clinic.
 
Cincizeci de pacienţi au fost invitaţi de la Oxford MND Care and Research Centre să participe la un studiu de fezabilitate care va examina impactul terazosinei asupra indicatorilor cheie ai progresiei bolii.
 
În ultimii ani, o serie de sportivi britanici de marcă şi-au împărtăşit experienţa cu boala în ultimii ani, printre care Rob Burrow din liga de rugby, Doddie Weir din rugby şi fotbalistul Stephen Darby.
 
Profesorul Stephen Hawking a avut, de asemenea, această boală, dar a trăit 55 de ani după ce a fost diagnosticat la vârsta de 21 de ani, deşi i se mai dăduseră doi ani de viaţă.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici