- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (25.10.2013, 14:35)
- Florin Badescu
Un nou sistem solar, care include şapte planete, descoperit de astronomi
Astronomii au identificat unul dintre cele mai bogate sisteme planetare descoperite până în prezent, care include şapte planete.
Urmărește
1199 afișări
Un nou sistem solar, care include şapte planete, descoperit de astronomi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Descoperirea celei de-a şaptea planete în jurul stelei pitice KIC 11442793 ar putea fi considerată un nou record, au declarat două echipe diferite de cercetători, informează bbc.co.uk.
Noul sistem planetar prezintă anumite asemănări cu Sistemul Solar, dar toate cele şapte exoplanete orbitează mult mai aproape de steaua lor, care se află la o distanţă de 2.500 de ani-lumină de Terra.
Noul sistem solar a fost descris în două articole publicate pe serverul Arxiv.org.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Lasconi anunţă o întâlnire cu Nicuşor Dan: Nu văd cum aş putea să mă răzgândesc
-
Vladimir Ciorbă, patronul Nordis, reacţie la implicarea sa în reţinerea primarului din Sinaia/ „Încă din vara anului trecut am depus numeroase sesizări către DNA şi alte organe competente"
-
Daniel David: Avem o problemă foarte mare cu numărul de profesori
Una dintre identificări a fost realizată de o echipă de voluntari care a folosit site-ul Planet Hunters. Acest site a fost lansat pentru a permite voluntarilor să "cearnă" datele publice furnizate de telescopul spaţial Kepler, lansat de NASA pentru a căuta exoplanete aflate pe orbitele unor stele îndepărtate.
Telescopul Kepler foloseşte "metoda tranzitului" pentru a descoperi planete noi, care constă în monitorizarea strălucirii emise de o stea, care se schimbă atunci când o planetă trece prin faţa ei. Însă, există pur şi simplu prea multe date oferite de telescop, iar savanţii de la NASA, care nu au timp să analizeze toate razele de lumină, au conceput programe computerizate pentru a detecta semnătura ce marchează tranzitul unei planete prin faţa stelei sale.
"Acesta este primul sistem solar cu şapte planete descoperit de Kepler, folosind metoda tranzitului. Considerăm că identificarea este sigură", a spus Chris Lintott de la Universitatea Oxford, coautor al studiului publicat pe Planet Hunter.
Chris Lintott a trimis concluziile studiului şi colegilor săi de la Astronomical Journal pentru a le analiza. O altă echipă de astronomi din mai multe ţări europene au trimis un studiu propriu publicaţiei Astrophysical Journal în care subliniau descoperirea celei de-a şaptea planete.
Noua planetă este a cincea în ordinea depărtării de stea, parcurgând o rotaţie completă în jurul stelei în 125 de zile.
Cu o rază de 2,8 ori mai mare decât cea a Pământului, noua planetă se încadrează într-o familie de exoplanete care include două planete de mărimea Terrei, trei "super-Terra" şi două planete uriaşe.
Deşi există asemănări cu sistemul nostru solar, toate cele şapte planete se află mai aproape de steaua lor. De fapt, toate orbitele lor s-ar înscrie în distanţa dintre Terra şi Soare, fapt care face ca noul sistem solar să fie considerat unul foarte aglomerat.
Echipa de la Planet Hunters a realizat, totodată, o serie de simulări computerizate şi au ajuns la concluzia că noul sistem solar ar trebui să fie unul stabil.
Oamenii de ştiinţă au anunţat anterior că o altă stea, HD 10180 ar putea avea între şapte şi nouă planete. O altă stea îndepărtată, GJ 887C, ar putea avea şi ea să facă parte dintr-un sistem cu şapte planete.
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cu ultimii bani şi-a cumpărat o mină abandonată care nu părea să aibă niciun viitor. Acum are o avere colosală de 200 de milioane de dolari
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:54
Live text Războiul din Ucraina, ziua 1065. Pentagonul confirmă că suspendarea ajutorului extern de către Trump nu afectează sprijinul militar pentru Ucraina / Şeful NATO cere SUA să continue înarmarea Ucrainei şi promite sprijin financiar european / Zelenski: „Trump trebuie să iasă victorios în încheierea războiului din Ucraina”
-
ieri, 22:44
Imaginile din satelit arată construcţii militare israeliene în zona demilitarizată de lângă Siria