- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (26.11.2015, 13:17)
- Raluca Bădoiu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un nou tip de aur, creat de oamenii de ştiinţă: Este aproape la fel de uşor ca aerul - FOTO
O echipă de cercetători din Elveţia a reuşit să producă în laborator o nouă formă a celui mai preţios metal de pe Pământ, aurul, informează Science Alert.
Urmărește
4520 afișări
Oamenii de ştiinţă au creat o nouă formă de aur, care este aprope la fel de uşor ca aerul - FOTO (Imagine: AFP/Mediafax Foto)
Cel mai uşor aur, produs de cercetătorii din Elveţia, este format din 98 la sută aer şi doar 2 la sută aur de 20 de carate şi proteine din lapte.
Noul metal realizat în laborator păstrează luciul auriu de formă regulată. Acest nou aerogel de aur este realizat aproape în întregime din aer şi are o serie de proprietăţi mult mai importante decât valoarea aurului din magazinele de bijuterii, relatează Science Alert.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
-
MApN: în judeţul Tulcea a fost detectată o ţintă aeriană de mici dimensiuni
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
"Aşa-numitul aerogel este de o mie de ori mai uşor decât aliajele de aur convenţionale. Este mai uşor decât apa şi aproape la fel de uşor ca aerul", a declarat Raffaele Mezzenga din cadrul ETH Zurich.
Mezzenga şi echipa sa de cercetători susţin că noua formă de aur este compusă din doar 2 la sută din materialul preţios, mai mult de patru cincimi din acesta fiind aur de 20 de carate, iar restul sunt şiruri de caractere-nanometri fine din proteinele din lapte.
Mai întâi au trebuit să încălzească proteinele din lapte până la producerea fibrelor mici - cunoscute tehnic ca fibrile de amiloid - acestea apoi au fost amestecate într-o soluţie de sare de aur. În această soluţie, fibrele au devenit interblocate pentru a forma o structură de bază, iar particulele de aur cristalizat s-au transformat în particule mai mici în jurul ei. Astfel s-a format o reţea de fibră de aur-gel.
Marea provocare a venit atunci când echipa a vrut să usuce soluţia fără a distruge reţeaua fină creată de fibrele de proteine din lapte şi aur. Cercetătorii au trebuit să supună soluţia la un proces lung şi delicat numit uscare supercritică, care este, de asemenea, folosit pentru a decofeiniza cafeaua.
Pe parcursul procesului, cercetătorii şi-au dat seama că ar putea optimiza culoarea aerogel-ului prin adăugarea unor particule mai mici de aur în soluţia creată. "Când am schimbat condiţiile de reacţie, aurul a început să se cristalizeze în microparticule, mai bine spus nanoparticule, şi astfel a rezultat un aur de culoare roşu-închis", a declarat unul dintre membrii echipei, Gustav Nyström.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a efectuat atacuri aeriene asupra aeroportului internațional din Yemen. A fost vizată infrastructura militară a rebelilor Houthi
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe