- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (25.03.2010, 12:05)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un nou tip de hominid descoperit în Siberia ar putea determina rescrierea istoriei speciei umane
Un nou tip de hominid, până recent necunoscut, care a trăit în urmă cu circa 40.000 de ani în actuala Siberie, a fost identificat cu ajutorul unei cantităţi mici de ADN extras dintr-un fragment de os, acest lucru relevând existenţa unei linii dispărute de strămoşi ai omului.
Urmărește
108 afișări
Un nou tip de hominid descoperit în Siberia ar putea determina rescrierea istoriei speciei umane (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Specialiştii au descoperit o bucată din falanga unui reprezentant al acestui nou tip de hominizi în 2008, într-o peşteră din Denisova, în Munţii Altai. Se pare că acest tip de hominid a trăit în aceeaşi epocă cu oamenii de Neanderthal şi cu oamenii moderni.
Este vorba de un tip de hominid până recent necunoscut, a declarat Johannes Krause - de la Institutul Max Planck pentru antropologie evoluţionistă din Leipzig, Germania -, unul dintre autorii studiului. Acesta şi colegii săi au reuşit să analizeze un fragment de ADN mitocondrial prelevat din acea bucată de os descoperită în Munţii Altai.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Schimbare tactică a ruşilor. Experţii cred că armata lui Putin a rămas fără echipamente
-
Polonia urmează modelul Lituaniei şi stabileşte planuri de evacuare în masă în caz de război sau dezastre naturale
-
Surpriză în războiul din Ucraina. Forţele de Apărare ale Ucrainei atacă trupele ruseşti din mai multe direcţii în regiunea Kursk
Cercetătorii au explicat în studiul lor, publicat în revista Nature, că trebuie mers cu până la un milion de ani în trecut pentru a găsi un strămoş comun tipului de hominid descoperit în Denisova, omului modern şi omului de Neanderthal, al cărui ADN mitocondrial a fost deja analizat.
Noul hominid descoperit în Siberia era rezultatul unei migraţii a reprezentanţilor genului Homo de pe continentul african diferită de cea efectuată de strămoşii omului de Neanderthal şi de cea realizată de strămoşii omului modern (Homo sapiens).
Primul grup de hominizi care a părăsit Africa a fost Homo erectus, în urmă cu 1,9 milioane de ani.
Datele arheologice şi genetice indică faptul că au urmat cel puţin alte două migraţii: cea a strămoşilor omului de Neanderthal, în urmă cu circa 300.000 până la 500.000 de ani, apoi cea a primilor oameni moderni, aparţinând speciei omului de astăzi, în urmă cu circa 50.000 de ani, spun cercetătorii.
Până recent, se presupunea că singurii reprezentanţi ai genului uman care au trăit în urmă cu 40.000 de ani erau oamenii de Neanderthal şi cei moderni (Homo Sapiens).
Descoperirea, în 2003, în Indonezia, a oamenilor de Flores, a căror cea mai recentă fosilă este veche de 13.000 de ani, a dus la ipoteza că a existat o a treia specie umană.
Descoperirea hominidului din Siberia, care ar putea fi reprezentantul unei a patra specii dispărute, îi obligă pe specialişti să revizuiască istoria omului în Eurasia, subliniază un expert britanic, Terence Brown, într-un comentariu publicat în revista Nature.
Tipul de hominid descoperit în Denisova a trăit în urmă cu 30.000 până la 48.000 de ani, potrivit rezultatelor datării eşantioanelor de sol din peşteră şi a fragmentelor de schelet găsite.
Este posibil ca hominidul descoperit în Siberia să-l fi cunoscut pe omul de Neanderthal, care, în aceeaşi epocă, trăia la mai puţin de 100 de kilometri de peştera din Denisova, dar şi pe cel modern, care a ocupat Munţii Altai în urmă cu peste 40.000 de ani.
Citește pe alephnews.ro: Crin Antonescu își suspendă candidatura la prezidențiale și acuză Coaliția PSD-PNL-UDMR că l-a lăsat „singur în campanie”
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
SUA afirmă că Putin nu va renunța la Ucraina. Care sunt șansele unui acord de încetare al focului în 2025
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Ce trebuie să faci ca să ai succes în 2025? Un psihoterapeut a dezvăluit cinci lucruri pe care le poţi face în orice perioadă a anului. De ce nu funcţionează dorinţe precum „să pierd 5 kilograme” sau „să economisesc 10.000 de lei”
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum arată vila de 1 milion de euro în care locuiesc Ștefan Bănică Jr. și Lavinia Pîrva. Casa este construită pe 4 nivele
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe