- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (25.03.2010, 12:05)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un nou tip de hominid descoperit în Siberia ar putea determina rescrierea istoriei speciei umane
Un nou tip de hominid, până recent necunoscut, care a trăit în urmă cu circa 40.000 de ani în actuala Siberie, a fost identificat cu ajutorul unei cantităţi mici de ADN extras dintr-un fragment de os, acest lucru relevând existenţa unei linii dispărute de strămoşi ai omului.
Urmărește
108 afișări
Un nou tip de hominid descoperit în Siberia ar putea determina rescrierea istoriei speciei umane (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Specialiştii au descoperit o bucată din falanga unui reprezentant al acestui nou tip de hominizi în 2008, într-o peşteră din Denisova, în Munţii Altai. Se pare că acest tip de hominid a trăit în aceeaşi epocă cu oamenii de Neanderthal şi cu oamenii moderni.
Este vorba de un tip de hominid până recent necunoscut, a declarat Johannes Krause - de la Institutul Max Planck pentru antropologie evoluţionistă din Leipzig, Germania -, unul dintre autorii studiului. Acesta şi colegii săi au reuşit să analizeze un fragment de ADN mitocondrial prelevat din acea bucată de os descoperită în Munţii Altai.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Liderul suprem al Iranului spune că inamicii vor primi un „răspuns zdrobitor”
-
Alegeri SUA 2024: Cum este ales preşedintele SUA. De ce un candidat care obţine cele mai multe voturi poate să piardă alegerile
-
Datoria publică a României a crescut în august la 886,9 miliarde de lei, ajungând la 52,7% din PIB
-
Cel mai negru scenariu al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova: „Vor lichida treptat orice instituţie democratică”
Cercetătorii au explicat în studiul lor, publicat în revista Nature, că trebuie mers cu până la un milion de ani în trecut pentru a găsi un strămoş comun tipului de hominid descoperit în Denisova, omului modern şi omului de Neanderthal, al cărui ADN mitocondrial a fost deja analizat.
Noul hominid descoperit în Siberia era rezultatul unei migraţii a reprezentanţilor genului Homo de pe continentul african diferită de cea efectuată de strămoşii omului de Neanderthal şi de cea realizată de strămoşii omului modern (Homo sapiens).
Primul grup de hominizi care a părăsit Africa a fost Homo erectus, în urmă cu 1,9 milioane de ani.
Datele arheologice şi genetice indică faptul că au urmat cel puţin alte două migraţii: cea a strămoşilor omului de Neanderthal, în urmă cu circa 300.000 până la 500.000 de ani, apoi cea a primilor oameni moderni, aparţinând speciei omului de astăzi, în urmă cu circa 50.000 de ani, spun cercetătorii.
Până recent, se presupunea că singurii reprezentanţi ai genului uman care au trăit în urmă cu 40.000 de ani erau oamenii de Neanderthal şi cei moderni (Homo Sapiens).
Descoperirea, în 2003, în Indonezia, a oamenilor de Flores, a căror cea mai recentă fosilă este veche de 13.000 de ani, a dus la ipoteza că a existat o a treia specie umană.
Descoperirea hominidului din Siberia, care ar putea fi reprezentantul unei a patra specii dispărute, îi obligă pe specialişti să revizuiască istoria omului în Eurasia, subliniază un expert britanic, Terence Brown, într-un comentariu publicat în revista Nature.
Tipul de hominid descoperit în Denisova a trăit în urmă cu 30.000 până la 48.000 de ani, potrivit rezultatelor datării eşantioanelor de sol din peşteră şi a fragmentelor de schelet găsite.
Este posibil ca hominidul descoperit în Siberia să-l fi cunoscut pe omul de Neanderthal, care, în aceeaşi epocă, trăia la mai puţin de 100 de kilometri de peştera din Denisova, dar şi pe cel modern, care a ocupat Munţii Altai în urmă cu peste 40.000 de ani.
Citește pe alephnews.ro: Prințul Andrew se confruntă cu dificultăți financiare după ce Regele Charles i-a anulat alocația regală
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Uraganele reprezintă o amenințare gravă pentru sănătatea publică. Care sunt bolile mortale nou apărute
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:15
Tomac: Votul va decide dacă R. Moldova face un salt uriaş înainte sau un pas la fel de mare înapoi
-
astăzi, 22:04
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 983. SUA anunţă un nou ajutor militar pentru Ucraina / Zelenski le cere aliaţilor să nu mai privească, ci să acţioneze în privinţa Coreei de Nord / Forţele ruseşti domină frontul din estul Ucrainei / Ucraina va produce rachete antidrone împreună cu un producător belgian