Un nou tratament pentru cancerul de sân, lansat în Capitală

Un nou tratament pentru femeile cu cancer de sân avansat sau metastazic a fost lansat, luni, în Capitală, medicaţia fiind recomandată după ce boala de care sufereau pacientele a progresat în pofida terapiilor standard, a anunţat şeful secţiei de la Institutul Oncologic din Cluj, Alexandru Eniu.

Urmărește
2389 afișări
Imaginea articolului Un nou tratament pentru cancerul de sân, lansat în Capitală

Un nou tratament pentru cancerul de sân, lansat în Capitală

Produsul Tyverb (Lapatinib), aparţinând companiei GlaxoSmithKline (GSK), este prima terapie orală ţintită care se realizează prin pătrunderea substanţei active cu greutate moleculară mică în celula tumorală, unde inhibă două proteine receptor a căror semnalizare este responsabilă de proliferarea tumorală, a explicat medicul.

"Lapatinib reprezintă o nouă terapie pentru pacientele cu o formă deosebit de agresivă de cancer de sân avansat sau metastazic ale căror opţiuni terapeutice sunt limitate după ce boala de care suferă a progresat rapid în pofida tratamentului cu terapiile standard", a adăugat medicul Eniu.

Noul produs a primit aprobare de comercializare condiţionată din partea Comisiei Europene, având la bază un studiu-pivot de fază III care a vizat femei cu cancer de sân avansat sau metastazic. Un program extensiv de dezvoltare clinică va evalua produsul Lapatinib atât în monoterapie, cât şi în combinaţie cu alte forme de cancer de sân, de la stadiul metastatic la cel incipient. Studiile sunt încă în desfăşurare şi sunt planificate să acopere o serie de alte patologii tumorale solide, a precizat medicul clujean.

O aprobare de comercializare condiţionată este acordată unui produs medicamentos care rezolvă o necesitate medicală nesoluţionată, atunci când beneficiile pentru sănătate publică disponibile imediat depăşesc riscurile inerente faptului că sunt încă necesare date suplimentare.

În cazul Lapatinib, GSK trebuie să furnizeze mai multe date din sistemul pivot şi o demonstraţie suplimentară a incidenţei scăzute a recăderilor la nivelul sistemului nervos central, în acest scop urmând să fie desfăşurat un studiu. O aprobare de comercializare condiţionată poate fi reînnoită anual.

Cancerul de sân este o afecţiune în care celule maligne (canceroase) se dezvoltă din ţesutul mamar.

Cel mai frecvent tip de cancer este carcinomul ductal, care se dezvoltă din epiteliul ductal. Cancerul de sân care se dezvoltă la nivelul lobilor sau lobulilor se numeşte carcinom lobular, acesta fiind cel mai frecvent cancer mamar bilateral.

Carcinomul mamar inflamator este unul dintre cele mai agresive tipuri de cancer, în care sânul prezintă semne inflamatorii (roşeaţă, căldură locală şi tumefacţie). Vârsta şi prezenţa cancerului de sân în familie creşte riscul de apariţie a acestuia la descendenţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici