Un nou tratament pentru cel mai agresiv tip de cancer cerebral ar putea prelungi viaţa pacienţilor

  • Un nou tratament ce îmbină imagistica avansată şi terapia cu fascicul de protoni a demonstrat rezultate încurajatoare, prelungind supravieţuirea pacienţilor şi reducând efectele secundare.
  • În cadrul testării, 22 dintre cei 39 de pacienţi au supravieţuit 12 luni, iar durata medie de supravieţuire a fost de 13,1 luni, aproape dublu faţă de prognosticul obişnuit de 6-9 luni.
  • Durata tratamentului a fost redusă la una până la două săptămâni, în comparaţie cu 3-6 săptămâni, uşurând astfel povara asupra pacienţilor şi familiilor acestora.
Urmărește
662 afișări
Imaginea articolului Un nou tratament pentru cel mai agresiv tip de cancer cerebral ar putea prelungi viaţa pacienţilor

Un nou tratament pentru cel mai agresiv tip de cancer cerebral ar putea prelungi viaţa pacienţilor

Glioblastomul, un tip de cancer cerebral agresiv şi incurabil, are o rată de supravieţuire medie de doar şase până la nouă luni pentru adulţii în vârstă, scrie Live Science. Cu toate acestea, un test clinic recent a arătat rezultate promiţătoare cu un nou tratament ce îmbină imagistica avansată şi terapia cu radiaţii direcţionate, prelungind timpul de supravieţuire şi reducând efectele secundare.
 
Coordonat de Dr. Sujay Vora la Mayo Clinic, testarea a implicat 39 de pacienţi cu vârsta de peste 65 de ani, care au suferit o intervenţie chirurgicală urmată de cartografierea tumorii şi terapia cu fascicul de protoni, un tip de radiaţie care minimizează daunele asupra ţesutului sănătos din jur. Spre deosebire de tratamentele tradiţionale care se bazează exclusiv pe scanări RMN, această abordare a inclus imagistica 18F-DOPA PET, care foloseşte un indicator radioactiv pentru a localiza zonele active ale cancerului cu o precizie mai mare.
 
Testarea a redus durata tratamentului la una până la două săptămâni, comparativ cu regimul tipic de trei până la şase săptămâni. 22 din cei 39 de participanţi au supravieţuit după 12 luni, cu o supravieţuire medie de 13,1 luni - aproape dublu faţă de prognosticul obişnuit. Pentru unii pacienţi cu forme mai puţin rezistente de glioblastom, supravieţuirea a depăşit doi ani.
 
Aceste descoperiri, publicate în The Lancet Oncology, au condus la extinderea testării de către Mayo Clinic pentru pacienţi cu glioblastom de toate vârstele. Durata mai scurtă a tratamentului uşurează şi povara zilnică şi emoţională pentru pacienţi şi familiile acestora. 
 
Între timp, alte terapii experimentale, precum tratamentele bazate pe celule imune, continuă să aducă speranţă în lupta împotriva acestui cancer agresiv.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici