Un nou tratament pentru rinita alergică, aprobat în Europa

Comisia Europeană a aprobat recent punerea pe piaţă, în toate ţări membre UE, a unui spray nazal, administrat o dată pe zi în tratamentul simptomelor rinitei alergice, afecţiune de care suferă aproape 20 la sută dintre locuitorii continentului.

Urmărește
28859 afișări
Imaginea articolului Un nou tratament pentru rinita alergică, aprobat în Europa

Un nou tratament pentru rinita alergică, aprobat în Europa

În Europa, boala afectează între 17 şi 28 la sută din populaţie, adică un sfert dintre europeni au această maladie.

În România, între 20 şi 24 la sută din populaţie suferă de rinită alergică, dar diagnosticul este pus la mai puţin de 4-6 la sută, iar doar 1 la sută dintre medici ştiu să trateze corect această afecţiune, situaţie similară şi în alte ţări europene, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, preşedintele Societăţii Române de Alergologie şi Imunologie Clinică, Diana Dumitrescu.

Acest spray este primul medicament din clasa corticosteroizilor intranazali care a dovedit ameliorarea semnificativă a simptomelor nazale, precum şi a celor oculare asociate rinitei alergice, a precizat Dumitrescu.

Avamys (fluticazonă furoat), al companiei GlaxoSmithKline, este administrat o dată pe zi şi este indicat în tratamentul simptomelor rinitei alergice la adulţi, adolescenţi (cu vârste începând de la 12 ani) şi copii (între 6 şi 11 ani).

“Avamys este un tratament eficient pentru cele 60 de milioane de europeni cu rinitei alergice, fiind primul spray pe bază de corticosteroizi intranazali care a dovedit o eficienţă constantă în ameliorarea simptomelor oculare asociate alergiei, cum ar fi înroşirea, lăcrimarea, mâncărimile şi senzaţia de arsură la nivelul ochilor la pacienţii adulţi şi adolescenţi cu alergie sezonieră", a afirmat Wytske Fokkens, Preşedintele Departamentului O.R.L. din cadrul Centrului Medical Academic din Amsterdam şi investigator principal în cadrul studiului clinic european de fază III cu Avamys, într-o înregistrare prezentată cu ocazia conferinţei de lansarea a produsului în România.

Simptomele cauzate de rinita alergică pot avea un impact semnificativ asupra calităţii vieţii unui pacient, ceea ce presupune afectarea activităţilor cotidiene şi probleme cu somnul.

Profesorul Paul Stoicescu, vicepreşedintele Societăţii Române de Pneumologie, a declarat, cu aceeaşi ocazie, că ''rinita alergică nu provoacă moartea, dar este o boală care creează un mare disconfort, de aceea un tratament eficient este foarte important. Rinita este la fel ca bronşita. Neglijate, acestea pot provoca astmul, boală cronică foarte gravă. Aproape 80 la sută dintre suferinzii cu astm au avut rinită'', a adăugat profesorul Stoicescu.

Potrivit acestuia, în mediu există peste 50.000 de factori alergeni.

"Până când nu vom putea interveni la nivelul genelor, fără să stricăm altceva în organism, nu putem preveni aceste maladii, de aceea căutăm cele mai eficiente tratamente", a explicat Stoicescu.

Rinita alergică este o reacţie inflamatorie a mucoasei nazale la alergeni precum polenul, acarienii, scuamele animalelor sau sporii de mucegai. În câteva minute de expunere la un alergen, celulele răspunsului imun eliberează substanţe chimice precum histamina şi leukotrienele, care produc inflamaţie şi pot provoca simptome precum congestia nazală, strănutul şi secreţia sau mâncărimile la nivelul nasului.

Rinita alergică sezonieră, cunoscută şi sub denumirea de "febra fânului", este declanşată de polen, apare în anumite sezoane şi durează de la câteva săptămâni până la câteva luni. Rinita alergică perenă, declanşată de acarieni, scuamele animalelor şi mucegai, se manifestă pe tot parcursul anului.

Avamys a primit pentru prima dată aprobarea de folosire în Statele Unite, din partea FDA, în aprilie 2007, sub denumirea comerciala de Veramyst.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici